Srijeda, 19 Ožujak 2014 10:47

Usvojeno izvješće o radu župana Tomaševića

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

5. SJEDNICA SKUPŠTINE ŽUPANIJE POŽEŠKO-SLAVONSKE  -

POŽEGA – Sjednica 5. po redu započela je aktiviranjem mandata vijećnika Zdravka Ronka (SDP), koji je na vlastiti zahtjev vratio svoj mandat iz mirovanja. Na taj način mandat vijećnika više ne obnaša Branimir Ščulac (HSU) koji je kao koalicijski partner dobio mandat vijećnika, a Zdravko Ronko je položio i zakletvu kao novi županijski vijećnik. IMG 1310Ovo je vjerojatno posljedica pucanja koalicije između umirovljenika iz HSU i SDP-a zbog podržavanja HDZ-a prilikom glasovanja o proračunu i odluke o podržavanju proračuna u gradu Požegi od strane vijećnice HSU.
U nastavku sjednici uslijedila su pitanja županu i njegovim zamjenicima na Aktualnom satu. Franju Odobašića zanimalo je što se sufinancira iz domene poljoprivrede i zašto nije sufinanciran program Udruge Simentalac koji su predali zahtjev, te što se financira iz 300 tisuća kuna predviđenih za projekt crne slavonske svinje. – Sve udruge koje su donijele na vrijeme plan mi smo uvrstili sa skromnim financijskih sredstvima. Za Simentalac, udrugu koja se bavi važnim uzgojem simentalskog goveda pronaći ćemo sredstava za potporu njihovog rada. Projekt crne slavonske svinje još nije završen, a to je veoma važan projekt za nas koji provodimo s Poljoprivrednim fakultetom iz Osijek. Želimo utvrditi prvo matično stado koje upravo županija podupire, a to će ići u proljeće.
IMG 1305Zoran Krejči pitao je da li je istina da se zaustavljaju radovi na vodozahvatu Šumetlica. To se teško može shvatiti jer Pakračani to godinama čekaju, i budu žedni svako ljeto. Kako uskoro izlazi i građevna dozvola i sva sredstva koja su uložena sada propadaju. – Mi činimo sve da bi za budućnost opskrbili stanovništvo sa pitkom vodom. Radimo nekoliko projekata i po pitanju navodnjavanja Kuštrevac, Londža, Kaptol. Prije desetak dana bili smo i u Hrvatskim vodama i dogovorili projekte na novim izvorištima i dobili smo obećanje Hrvatskih voda stavljanja u funkciju novih izvorišta, kao Striježevica koji ima ogromne kapacitete. Otvorili smo i novu temu, promišljanje o akumulaciji Kamenska, koja dobiva novo značenje i značaj. IMG 1300Znam za problem u Pakracu i bio sam sretan kada su prošle godine krenuli radovi na akumulaciji Šumetlica, koji je donosio sigurnost i garanciju da Pakračani neće ostati žedni. Nažalost Hrvatske vode odlučile su da stanu sa nastavkom radova zbog neimanja sredstava, i dogovaramo što još možemo spasiti. Županija će poduprijeti taj projekt.
IMG 1306Nedeljko Marić je pitao u kojoj je fazi izgradnja hotela i veličkih bazena. – Velički bazeni su projekt od izuzetne važnosti za općinu Velika i našu županiju. Zbog malog zastoja jer vatrogasni inspektor u Požegi nije dao suglasnost na projekt, načinjeni su neki zahvati na promjeni projekta, a lokacijska dozvola će se izdati za nekoliko dana. U četvrtom mjesecu izdat će se i potvrda na glavni projekt, a investitor u tijeku ljeta kreće s izgradnjom. To je nova investicija koja donosi nova zapošljavanja.
Stjepana Vukušića je zanimalo kao ide proces legalizacije, Dubravku Brković zanimao je projekt Kuće Graševine, Slavka Čakalića pitanje ostanka ili odlaska Općinskog suda u Požegi. Od župana je zatraženo i da komentira pad kupovne moći građana koji je u najveći u Požeško-slavonskoj županiji i iznosi 10%. IMG 1301Zamjeniku župana Miroslavu Grozdaniću postavljeno je pitanje kada će se urediti ceste za Crljence i Podsreće, te kada će u Cikote i Rogulje doći struja jer tamo su se vratili stanovnici prije desetak godina i tamo žive.
Vijećnici su nakon opširnog izvješća župana Alojza Tomaševića o svom radu u drugom polugodištu prošle godine to izvješće usvojili. Izvješće se odnosilo uglavnom na pitanje rada po gospodarskom razvoju koji je županu prioritet, ali i postignutim rezultatima u legalizaciji, usvajanju novih projekata i pokretanju investicija.
IMG 1307Dobili smo i izvješće o stanju okoliša na području županije, donijeli odluke o minimalnom financiranju standarda osnovnog školstva, srednjeg školstva i učeničkih domova. Donijeta je i Odluka o kriterijima mjerilima i načinu financiranja Centara za socijalnu skrb Požega i Pakrac i troškova ogrijeva korisnicima koji se griju na drva, koji će se isplaćivati u iznosu od 950 kuna po korisniku.
Odlukom vijećnika osnovano je i Antikorupcijsko povjerenstvo županije koje kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine prati i suzbija korupciju na razini županije. Cilj osnivanja Povjerenstva je poticanje odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenosti vlasti i odlučivanja te sprečavanja korupcije.