Nedjelja, 09 Veljača 2014 21:39

Novi prijedlog imenovanje ravnatelja JVP

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

NASTAVLJA SE TRAKAVICA OKO IMENOVANJA ZAPOVJEDNIKA POŽEŠKIH VATROGASACA  -

POŽEGA – Oko imenovanja novog zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Požegi podigla se prilično velika bura nakon što je oporbeni SDP optužio gradsko rukovodstvo (HDZ i nezavisna lista) da je imenovanje Zdenka Mautnera nelegalno pa da čak ima i krivotvorenja dokumenata. Po Kaznenoj prijavi koju je najavio Zdravko Ronko, saborski zastupnik i predsjednik ŽO SDP-a uslijedilo je i postupanje DORH-a, policije i glavnog vatrogasnog inspektora. Vrhunac je bila i iznenadna ostavka Dražena Pekčeca (nezavisna lista u koaliciji s HDZ-om), predsjednika Upravnog vijeća JVP Požega, koji je sve poteze ocijenio nelegalnim i zbog toga se povukao sa svih dužnosti, ali i saznanje da je dotadašnji zapovjednik Goran Vidaković u dva mandata obnašao dužnost zapovjednika požeških vatrogasaca bez posjedovanja potrebnih kvalifikacija.
Trakavica oko imenovanja se nastavlja, a upravo predložena točka dnevnog reda za sljedeće Gradsko vijeće grada Požege da se imenuje ravnatelj JVP Požega, koja funkcija do sada nije postojala, pokrenula je nova nagađanja i špekuliranja. Da li je to priznanje aktualne vlasti da Zdenko Mautner zaista nema sve potrebne uvjete, a o tome se još čeka i službeni nalaz glavnog inspektora, ili je neki drugi zaokret.
No o svemu je svoje mišljenje dao i dr. sc. Jadran Perinić, ravnatelj DUSZ, koji je iznenada posjetio Požegu. IMG 7904– Takva mogućnost postoji, zakon o vatrogastvu to dozvoljava, a i javne vatrogasne postrojbe jesu ustanove, pa se jedna takva funkcija može uvesti u rad.  Da je uobičajeno i nije jer se obično gleda da se u jednoj funkciji sve objedini. Takva situacija nije destruktivna, ali je ekonomičnije i racionalnije upravljanje ustanovom. Netko tko upravlja vatrogasnom postrojbom mora imati zadovoljavajuće uvjete – rekao je ravnatelj Perinić, koji je informirao da u javnosti dosta špekuliralo sa zapisnikom inspekcije, koji je neupravni akt i nije bilo primjereno komentirati to što je pisalo u zapisniku. DUSZ se ne smije i neće petljati u samostalni rad državnog inspektora. Kako je bilo nekih pritužbi na nalaz inspektora, predložen je i izvanredni inspekcijski nadzor. – Šezdeset dana je krajnji rok kada se mora dati nalaz inspekcijskog nadzora od višeg inspektora i ja ne očekujem da će biti nekih bitnih promjena. Ako bude zainteresiranih stranaka može se uputiti žalba Povjerenstvu kao drugostupanjskom organu ili pravosudnim institucijama da traže svoja prava. Mene osobno interesira samo da Javna vatrogasna postrojba radi zakonito – zaključio je ravnatelj Perinčić, napomenuvši da niti jedna JVP u Hrvatskoj, pa i one u velikim gradovima nemaju razdvojenu instituciju ravnatelja od zapovjednika JVP.
To pravo grad Požega će svakako morati i sam financirati, jer JVP se financiraju po minimalnim financijskim standardima iz državnog proračuna kroz decentralizirana sredstva, a sve ostale potrebe, pa i po procjeni ugroženosti samog grada dodatne vatrogasce, grad mora financirati iz svog proračuna. – To znači da je to sve pomoć s državne razine, a sve ostale obveze i prava ostaju jedinicama lokalne samouprave kao osnivačima. Znači ako bi došlo do povećanja broja izvršitelja oni će to morati i financirati – zaključio je ravnatelj DUSZ Jadran Perinić.