Nedjelja, 02 Veljača 2014 13:56

Okrugli stol „U srcu Europe“

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PREDSTAVLJENI EU PROGRAMI RAZMJENE UČENIKA I PROFESORA OSNOVNIH I SREDNJIH ŠKOLA  -

POŽEGA – Panora, Regionalna razvojna agencija Požeško-slavonske županije organizirala je okrugli stol pod nazivom „U srcu Europe“ na kojem su predstavljeni programi razmjene učenika i profesora osnovnih i srednjih škola financirani iz europskih programa. Predstavljena su iskustva koja su do sada imale škole, ponajprije Tehnička i Obrtnička škola iz Požege koje su provele već nekoliko projekata mobilnosti.
PanoraTrenutno otvorene projekt mobilnosti koje su na raspolaganju školama predstavila je Tina Šarić iz Agencije za mobilnost  EU, koja je tom prilikom istakla da smo i do sada odlično iskoristili sve ponuđene programe sa visokim stupnjem iskoristivosti od 96%, a da je preko 14 tisuća učenika i profesora sudjelovalo u nekom od projekata mobilnosti. -  Za razdoblje 2014. – 2020. Panora EZa te programe je u Europskoj uniji izdvojeno jako puno sredstava, čak 14,7 milijardi eura. Programi su otvoreni širokoj lepezi sudionika, od ustanova u obrazovanju do sektora mladih, a uključuje i poduzetnike i poslovni sektor. Važno je reći da je bitno uspostaviti međusobnu suradnju između ustanova za obrazovanje, ali i između obrazovnih sustava i tržišta rada. U EU ali i Hrvatskoj prepoznaje se problem da mladi obrazovani ne pronalaze posao, pa i EU nastoji tome doskočiti da kroz ove programe steknu nove vještine, nova znanja kojima će biti konkurentniji na tržištu rada. Natječaji su krenuli od početka godine a prijave za neke omogućene su do 30. travnja.
Panora EUDio programa i projekata mobilnosti provodila je Panora. – Predstavit ćemo iskustva koja su imali neki sudionici i prenijeti pozitivna iskustva i motivirati učenike da idu van, da vide kako se radi vani i da naučena iskustva primjenjuju kod nas.  Mi kao partner projekta provodimo aktivnosti na podučju Požeško-slavonske županije, a iz naše razvojne agencije upravo na pet tjedana u projekt mobilnosti odlaze dvoje djelatnika u Italiju, gdje će u njihovim razvojnim agencijama učiti iz njihovih iskustava – rekla je Senka Horvat, direktorica Panore. (AGM Kruna)