Četvrtak, 13 Lipanj 2024 14:08

Obilježen Dan branitelja grada Požege u sjećanje na 13. lipnja i 33. godišnjicu osnivanja 63. A bojne ZNG

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA / VIDOVCI - Svečano je obilježen Dan hrvatskih branitelja grada Požega i 33. obljetnica osnivanja 63. A bojne ZNG u sjećanje na 13. lipnja i njeno osnivanje u Vidovcima na nogometnom stadionu. Povodom obilježavanja položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu 123. brigade HV Požega. Sveta misa služena je u crkvi sv. Lovre.

Obilježavanje se nastavilo na Nogometnom stadionu NK Dinamo Vidovci uz spomen obilježje podignuto u čast osnivanja prve oružane postrojbe u Požeštini na mjestu gdje je osnovana 63. A bojna ZNG. Iz te prve postrojbe kasnije je nastala i proslavljena 123. brigada HV Požega.

Položeni su vijenci i zapaljeni lampioni, a vijence su položili članovi Udruge veterana 63. A bojne ZNG, članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik Željko Glavić, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, izaslanstvo Ministarstva obrane, delegacija vojske i policije, delegacija Požeško-slavonske županije na čelu s županicom Antonijom Jozić, delegacija grada Požege na čelu s zamjenikom gradonačelnika Borislavom Miličevićem, delegacija Udruge hrvatskih branitelja Dervišaga, MO Dervišaga Vidovci, delegacija UDVDR grada Kutjevo, delegacija ŽO HDZ-a, delegacija ŽO SDP-a na čelu s saborskom zastupnicom Martinom Vlašić Iljkić. Molitvu je vodio vojni kapelan vlč Željko Volarić.

Prigodne riječi i čestitke uz Dan branitelja uputili su predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Tomica Galović, požeško-slavonska županica Antonija Jozić i izaslanik Sabora RH i požeški gradonačelnik Željko Glavić koji je istakao: - Danas obilježavamo Dan branitelja Grada Požege, sjećajući se 13. lipnja, datuma kada je u Vidovcima postrojen 63. samostalni bataljun Zbora narodne garde. Ta postrojba, jedna od najstarijih i najčasnijih iz Domovinskog rata, postala je temelj 123. požeške brigade Hrvatske vojske, koja je svojom hrabrošću i odlučnošću čuvala naš grad i cijelu Požeštinu od ratnih razaranja. 

Vaša nesebična ljubav prema Domovini, hrabrost i predanost, pod zapovjedništvom generala Miljenka Crnjca, osigurali su mir i slobodu koju danas uživamo. Vaša žrtva i doprinos ostaju trajno urezani u povijest našeg grada i države.
Na današnji dan, blagdan svetog Antuna Padovanskog, pozivam sve nas na zajedništvo i ustrajnost u izgradnji Hrvatske iz snova naših branitelja. Uz poseban pijetet prisjećamo se svih onih koji su dali svoje živote za slobodu i suverenitet Republike Hrvatske. Zahvalnost iskazujemo i obiteljima poginulih, umrlih i nestalih branitelja, čuvajući uspomenu na njihovu žrtvu zauvijek u našim srcima. Neka nas duh zajedništva i solidarnosti vodi u izgradnji bolje budućnosti za sve nas.

Svečanost su s nekoliko domoljubnih pjesama uveličali članovi KUD-a Bektež, a nakon toga uslijedio je domjenak i druženje.