Srijeda, 12 Lipanj 2024 09:37

17. Sjednica Partnerskog vijeća Požeško-slavonske županije - Prezentirano izvješće iz Plana razvoja

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

PLETERNICA - Partnersko vijeće Požeško-slavonske županije održalo je svoju 17. sjednicu u konferencijskoj dvorani Muzeja bećarca. Tom prigodom, požeško-slavonska županica Antonija Jozić, ujedno i predsjednica Partnerskog vijeća, članovima je podnijela Izvješće o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije za razdoblje 2021.-2027. godine za 2023. godinu. - Iako se izvješće odnosi na 2023. godinu istaknut ću kako su s današnjim danom dva velika strateška projekta koja smo uvrstili u Plan razvoja završeni. To su Coworking centar Panora za koji nam je također nedavno odobreno 672 tisuće eura za projekt energetske obnove i nova zgrada Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije u Požegi koju smo nedavno otvorili i na što svi zajedno možemo biti ponosni.

psz0139Od većih infrastrukturnih projekata, županica je izdvojila Regionalni i distribucijski centar za voće i povrće koji je krajem 2023. godine prijavljen na poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, naglasivši kako je u pripremi i projektno-tehnička dokumentacija za projekt Regionalnog centra poljoprivredne proizvodnje koji će se graditi u neposrednoj blizini hladnjače, a velika su ulaganja i u obrazovanje na području županije, istaknula je. - Regionalni centar kompetentnosti Panonika je u visokoj fazi dovršenosti i cilj nam je da učenici od iduće školske godine nastavu pohađaju u rekonstruiranoj i dograđenoj zgradi Poljoprivredno-prehrambene škole. Kada pogledamo unazad, prošlu školsku godinu obilježio je pilot projekt Cjelodnevne škole u osnovnim školama u Jakšiću, Čaglinu, Velikoj, Brestovcu i Trenkovu. Kroz projekt je, osim 1,5 milijuna eura za rekonstrukciju i opremanje školskih objekata, za 900 učenika osigurano dva obroka te brojne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, koje su također besplatne za učenike – rekla je spomenuvši brojne druge planirane projekte u području obrazovanja za koje se trenutno priprema projektno-tehnička dokumentacija.

Također, završen je i projekt rekonstrukcije i proširenja sportskih terena i okoliša u Osnovnoj školi Stjepana Radića Čaglin, otvoren je polivalentni teren u Kaptolu, a u tijeku je i energetska obnova područne škole Prekopakra, sanacija krovišta Gimnazije u Požegi, modernizacija šest  područnih škola Osnovne škole Zdenka Turkovića Kutjevo, sanacija krovišta i radovi na fasadi i unutarnjem uređenju područne škole Biškupci, rekonstrukcija područne škole u Alilovcima te izgradnja pristupne rampe u osnovnoj školi u Jakšiću.psz00558

Županica Jozić je izdvojila i nekoliko strateških projekata u sektoru turizma. - Uz Muzej bećarca koji je od otvorenja posjetilo preko 18 tisuća posjetitelja, Svijet graševine širi se na još jednu turističku točku pri čemu vjerujem da će Spahijski podrum, jedinstveni hibrid muzeja i knjižnice ove godine biti dovršen. U području turizma cilj nam je realizirati i projekt Trenkove priče, kao i valorizirati Arheološki park i kaptolske tumule.

Za projekt  „Uređenje pješačke šetnice s prezentacijom tumula“, kroz poziv Interreg Danube Transnational Programme odobreno je financiranje u iznosu 180 tisuća eura, a županica je još istaknula i projekte Nove ergele u Lipiku gdje se uskoro sele lipicanci, projekt valorizacije potencijala Sovskog jezera koji će se provoditi u tri faze te projekte Terme Lipik i rekonstrukcije hotela Fontana u sklopu Toplica Lipik koji predstavljaju značajan iskorak u područje zdravstvenog turizma.

- Spomenut ću i dvije investicije Centara za starije u Pleternici i Jakšiću, kao i projekt rekonstrukcije zgrade stare psihijatrije u Pakracu u kojoj će se uspostaviti centar za hrvatske branitelje. Isto tako, u tijeku je izrada i projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju zgrade stare škole u Orljavcu i uspostavu Centra za palijativnu skrb Doma zdravlja Požeško-slavonske županije – rekla je u sferi projekata usmjerenih zlatnoj dobi Požeško-slavonske županije.

Podsjetila je i na projekte za koje je 18 milijuna eura bespovratnih sredstva osigurano kroz ITU mehanizam. Prioritetni projekti su revitalizacija povijesne jezgre Grada Požege, izgradnja Atletskog stadiona u Požegi, izgradnja i opremanje Vatrogasnog centra u Pleternici, izgradnja i uređenje ljetne pozornice i ostatka tribine na mjestu starog atletskog stadiona u Požegi, rekonstrukcija i opremanje spomenutog Centra za palijativnu skrb Požeško-slavonske županije u Orljavcu, rekonstrukcija i uređenje Trga sv. Augustina u Velikoj, izgradnja Sportsko-rekreacijskog centra u Kaptolu te rekonstrukcija Kulturnog centra u Jakšiću.

- Ovdje je prikazan tek jedan dio onoga što radimo, mislim da smo na dobrom putu, provodimo strateške projekte u svim našim gradovima i općinama i to za sve dobne i interesne skupine. Još je puno posla pred nama, ali isto tako već je puno nespomenutih projektno-tehničkih dokumentacija u pripremi, iščekujemo natječaje na koje se možemo prijaviti i u suradnji s gradonačelnicima i načelnicima radimo na rješavanju svega onoga što je našim građanima važno – istaknula je Jozić.

Nakon prezentiranog Izvješća o provedbi Plana razvoja Požeško-slavonske županije, djelatnici Razvojne agencije Panora prezentirali su Indikativni godišnji plan objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2024. godinu iz Programa konkurentnost i kohezija 2021.-2027., Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. i Programa učinkoviti ljudskih potencijali 2021.-2027. te Indikativni plan objave natječaja Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za 2024. godinu.