Utorak, 28 Svibanj 2024 11:14

28. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege - rebalansom povećan gradski proračun za 18,5 posto

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Održana je 28. sjednica Gradskog vijaća grada Požege na kojoj se našlo 19. točaka Dnevnog reda, a vijećnici su usvojili točke o Izvršenju proračuna za 2023. godinu te o programima javnih potreba u kulturi, predškolskom odgoju i školstvu, sportu, socijalnoj skrbi, turizmu, udrugama i društvima građana. 

U točki dnevnog reda Prijedlog Odluke o izmjenama Odluke o izvršavanju Proračuna Grada Požege za 2024. godinu, poznatije kao rebalans proračuna, zbog boljeg punjenj proračuna sa stavki povećanja prihoda od poreza za 2,5 milijuna eura, te raznih pomoći iz RH i inozemstva od 2,4 milijuna eura, usvojeno je povećanje proračuna za 18,5 posto i on sada iznosi 38 milijuna eura. Rasla je i rashodovna strana a najveći iznos ide na financiranje gradnje Dječjeg vrtića Pod gradom te povećanje plaća i materijalnih rashoda za zaposlene.

Roditelje će posebno obradovati dvije Odluke koje su usvojili vijećnici, Odluka o sufinanciranju troškova ljetovanja učenika u dječjem odmaralištu u Baškoj na otoku Krku koja će iznositi 140 eura po djetetu za jednu smjenu boravka u odmaralištu, te Odluka o sufinanciranju smještaja djece u privatnim predškolskim ustanovama na području grada Požege koja će iznositi 140 eura po djetetu mjesečno.

Vijećnici su se složili i sa Odlukom o sufinanciranju troškova izgradnje tržnice na kraju Cvjetne ulice. To je jedna od starih ideja, za koju je davno kupljeno i zemljište, potpisani i neki ugovori o gradnji koji se nisu realizirali, a sada kada se tržnica na Trgu sv. Trojstva uklanja zbog gradnje podzemne garaže postajem opet aktualna ideja. Zemljiše se nalazi u vlasništvu komunalne tvrtke Komunalac Požega a grad je ove godine izdvojio 500 tisuća eura za troškove sufinanciranja početka gradnje. Nova tržnica bi trebala biti završena prije nego se ukloni stara tržnica da građani ne budu bez tržnice, kako prodavači tako i brojni kupci. Tržnica bi bila modernija, prilagođena današnjim potrebama, a imala bi i 70-tak parkirališnih mjesta koja su uvijek problematična u gradu Požegi, no svakako bila bi izmještena iz najužeg centra grada.