Ponedjeljak, 15 Siječanj 2024 12:52

Grad Požega u zajedništvu s braniteljskim udrugama obilježili 15. siječanj - Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA - Grad Požega tradicionalno na 15. siječnja organizira susret s predstavnicima Koordinacije udruga branitelja i braniteljskim udrugama Grada Požege susret i obilježavanje Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i prisjećanje na 15. siječnja 1992. godine, tada u jeku obrambenog i oslobađajućeg rata.

Sve predstavnike braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata koje djeluju na području Grada Požege primio je u Gradskoj vijećnici požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, zajedno s svojim zamjenikom dr. sc. Borislavom Miličevićem i pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Požege Maja Petrović.

Nakon pozdrava svim nazočnima gradonačelnik Glavić je rekao: - Posebno mi je drago što se nalazimo na ovaj današnji dan koji u povijesti Hrvatske ima svoje posebno mjesto. Priznanje na današnji dan bio je početak jednog puta naše Republike Hrvatske, međunarodno priznate, slobodne i suverene države koja ima sve uvjete za učlanjenje u međunarodne asocijacije kao što je NATO, EU, ali i ove administrativne kao što su Schengen i euro, a danas sutra i OECD – to priznanje je bio početak međunarodnog i administrativnog puta Republike Hrvatske. Pri tome naravno ne treba zaboraviti da se, paralelno s međunarodnim putem, Hrvatska branila u Domovinskom ratu i da je Hrvatska oslobođena u svojim međunarodno priznatim granicama. U toj obrani i tome putu prema slobodi su hrvatske braniteljice i branitelji imali posebnu ulogu jer ne bi ni ovo s međunarodnim putem išlo tako lijepo i relativno brzo, da nije bilo ovog čina obrane i oslobođenja Hrvatske, za što su najzaslužniji hrvatski branitelji. Mi smo, u želji da Grad bolje povežemo s braniteljskim udrugama i da damo neki okvir za trajno sjećanje na Domovinski rat i na hrvatske branitelje s područja Požege, ustanovili smo Dan branitelja grada Požege. Taj dan obilježavamo 13. lipnja i već dvije godine smo ga obilježili na mjestu gdje je 63. A Samostalni bataljun i osnovan, odakle je priča o vojnoj postrojbi 123. brigade i krenula. Na taj način otimamo zaboravu to vrijeme i sjetimo se svake godine tih ljudi, ljudi koji su tada dali najviše što su mogli, da se sjetimo događaja koji su odredili hrvatsku povijest i povijest ovog grada. Požega je imala sreće da je u Domovinskom ratu mogla dati veliki doprinos jer je bila uglavnom slobodna, osim jednog dijela naše županije koji nije bio, u drugim dijelovima smo mogli stvarati uvjete za pomaganje drugima. Požega je u to vrijeme radila vjerujem na razini koja je dostojna toga vremena. Sjećat ćemo se i dalje, te dane ćemo obilježavati zajedno s vama, to su dani koje treba upisati u kolektivno sjećanje kako bi se prenosile i na generacije koje dolaze poslije nas.

Uz voditelja Koordinacije braniteljskih udruga još nekoliko predsjednika i predstavnika Udruga proisteklih iz Domovinskog rata uključilo se u raspravu, istaklo nekoliko primjedbi u cilju da se poboljša odnos sa Gradom Požega i ukupni rad braniteljskih udruga a na korist njihovih članova. Svi su se zahvalili Gradu Požegi na odobrenim prostorima za rad udruga i financiranje troškova režija i održavanja, ali su istakli da im za njihove djelatnosti treba više sredstava jer desetak godina nisu dobili povećanje sredstava iz proračuna.

Zaključili su i da treba više koordinacije u zajedničkom radu i odnosima s Gradom Požega da se izbjegnu neki problem i nedostatci, koje mogu poboljšati samo zajedničkim dogovorom i djelovanjem na obostrano zadovoljstvo.

Nakon susreta u Gradskoj vijećnici svi zajedno su položili vijenac i zapalili lampione kod Spomenika poginulim braniteljima 123. brigade HV Požega i podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana ispred Fakulteta turizma i ruralnog razvoja. Druženje je nastavljeno uz ručak u Restoranu Vile Stanišić.