Nedjelja, 14 Siječanj 2024 12:05

U Kaznionici u Požegi održana svečana prisega 42 polaznika temeljnog tečaja pravosudne policije

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA - U Kaznionici u Požegi održana je svečana prisega 42 polaznika temeljnog tečaja za pravosudne policajce. Prisezi je nazočio  ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju, Zvonimir Penić. a prisegnuli su: 21 polaznik 44. i 21 polaznik 45. temeljnog tečaja pravosudne policije koji su stekli zvanje službenika pravosudne policije.

c4819ee18630e1b8c9ca713cb6b8221f 2 XL

Zahvalivši upravitelju Leopoldoviću i svima uključenima u izobrazbu, ministar Malenica istaknuo je kako je ovo velik dan za Požegu, budući da su otvorene i novouređene prostorije Kaznionice u Požegi. Naglasio je kako će se i dalje nastaviti s kontinuiranim ulaganjima u poboljšanje statusa i primanja svih zaposlenih u zatvorskom sustavu.

- Riječ je o investiciji vrijednoj milijun eura koja je samo nastavak onoga što u Požegi radimo već nekoliko godina. Osim toga, moram istaknuti da smo proteklih nekoliko godina značajno poboljšali uvjete rada, materijalna prava i primanja pravosudnih policajaca, a to ćemo učiniti i s novom uredbom koja se trenutačno priprema - rekao je ministar Malenica.

c4819ee18630e1b8c9ca713cb6b8221f 3 XL

 

Naime, 44. temeljni tečaj održan je u periodu od 4. rujna 2023. do 12. siječnja 2024. godine u Centru za izobrazbu za vježbenike i službenike odjela osiguranja iz Kaznionice u Lepoglavi, Zatvora u Šibeniku, Zatvora u Zagrebu, Zatvora u Dubrovniku, Zatvora u Karlovcu, Zatvora u Varaždinu, Zatvora u Splitu, Zatvora u Osijeku i Odgojnog zavoda u Turopolju, dok je 45. temeljni tečaj održan u istom periodu u Kaznionici u Požegi za vježbenike i službenike odjela osiguranja Kaznionice u Požegi, Zatvora u Požegi, Zatvora u Zagrebu i Zatvora u Puli.

- Nakon što smo uredili prostoriju u kojoj borave maloljetne osobe Odgojnog zavoda u Turopolju, sada smo se posvetili drugoj ranjivoj skupini u zatvorskom sustavu, a to su žene - zatvorenice. Bez obzira na to što ćemo ovdje urediti i humanizirati smještaj, ostaje nam činjenica da je ovo jedino kazneno tijelo gdje žene mogu izvršavati kaznu, a dolaze iz cijele Hrvatske. Sljedeće što želimo jest otvoriti dodatne odjele za žene i u nekom drugom kaznenom tijelu - rekao je Penić.

c4819ee18630e1b8c9ca713cb6b8221f 4 XL

 

Po završetku svečane prisege, ministar Ivan Malenica obišao je novouređenu zgradu Kaznionice u Požegi uz ravnatelja Zvonimira Penića, zamjenika županice Požeško-slavonske županije Ferdinanda Trohu, gradonačelnika Grada Požege Željka Glavića, upravitelja Kaznionice Zvonimira Leopoldovića te pučku pravobraniteljicu Tenu Šimonović Einwalter.