Srijeda, 04 Rujan 2013 13:27

Uskoro novi organizator Glazbenog festivala Slavonije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRAD POŽEGA RASKIDA UGOVOR S POŽEŠKIM TAMBURAŠKIM ORKESTROM -

POŽEGA - Grad Požega raskinut će dosadašnji ugovor s Požeškim tamburaškim orkestrom kojega ima sklopljenog na pet godina o organiziranju Glazbenog festivala Slavonije, prije Glazbenog festivala Zlatne žice Slavonije. Razlog tomu kako je na konferenciji za novinare pojasnio požeški gradonačelnik Vedran Neferović je želja grada da organizaciju festivala podigne na višu razinu. Festival je brand grada po kojem je Požega poznata i mora postati ponos ovoga grada.

Takva se odluka, rekao je Neferović temelji i na Statutu grada Požege u kojem stoji da je grad Požega nositelj i organizator festivala, a gradonačelnik predsjednik Organizacijskog odbora festivala.

 Podsjećajući kako je od samog početka bilo dosta problema oko festivala Neferović je naveo i problem sa sponzorima. Naime dok je gradu bilo prezentirano da su ugovori dogovoreni s Kutjevom d.d., na iznos od 100 tisuća kuna, tvrtkom INA i Zagrebačkom bankom u stvarnosti to nije bilo tako, jer je primjerice Kutjevo za punjenje Festivalskog vina doznalo tek iz medija, a da su glavni sponzor nisu ni znali. Već početkom srpnja rekao je dalje Neferović bilo je jasno da bez pomoći grada, Festival čija je projekcija ukupnih troškova iznosila oko 600 tisuća kuna, neće biti moguće organizirati bez pomoći grada.

 - Bilo je logično da grad tada zatraži i raskidanje ugovora uz definiranje što je čija obveza. Prijedlog smo dali direktorima festivala Galiću i Jakoboviću što je bilo uklopljeno u novi ugovor, kojega je grad potpisao, no direktori ga nisu potpisali smatrajući da postoji još jedan dio koji je nejasan. Sporne su bile pojedine stavke troška  među kojima su bile i intelektualne usluge za umjetnički dio programa. Ti su troškovi bili u ukupnom iznosu od 85 tisuća kuna s tim da bi u iduće dvije godine iznosili po 97 tisuća kuna. Željeli smo vidjeti specifikaciju tih troškova jer ne bježimo da se i te intelektualne usluge i organizacija plate no moramo znati o čemu se radi - rekao je Neferović dodajući kako se sada doznalo da postoje i nepodmirena dugovanja festivala za 2010. godinu u iznosu od 17.600 kuna te dug od prošle godine za tiskarske usluge. Festival je lani koštao 533 tisuće kuna, a ukupni prihod je bio 552 tisuće kuna.

 

Nerazumijevanjem požeškog Veleučilišta dodatni troškovi

No bez obzira na probleme koji su pratili ovogodišnji festival pa i činjenicu da požeško Veleučilište nije gradu Požegi kao vlasniku nekretnine koju koristi Veleučilište, dalo na korištenje veliku dvoranu za goste odlukom dekana Idlbeka, zbog čega je grad dodatno za šator morao izdvojiti 40 tisuća kuna, glazbeni festival bio je i ostat će požeški brend i najveća glazbena priredba.

Već tijekom ovoga mjeseca najavio je Neferović bit će imenovano stručno povjerenstvo kako idući festival ne bi pratili ovogodišnji problemi i kako bi on i dalje bio na ponos svih stanovnika Požeštine.

Požeški festival kako se procjenjuje ukupno će koštati do 630 tisuća kuna od kojih su 420 tisuća osigurali sponzori i donatori, koji su naknadno osigurani zalaganjem grada, a ponajviše dogradonačelnika maria Pilona, koji je obavljao taj dio posla, a ostatak će osigurati grad Požega iz proračuna. Taj iznos nije planiran u proračunu, jer po ugovoru grada i Požeškog tamburaškog orkestra grad nema obvezu financiranja festivala, nego sredstva samostalno osigurava organizator, što ovaj puta također nije poštovano.