Četvrtak, 09 Ožujak 2023 08:53

Održana 11., te prva ovogodišnja sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

POŽEGA -  Održana je 11. a prva ovogodišnja sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije u prostoru Velike županijske vijećnice na kojoj je uz predsjednika Vinka Kasanu te 25 županijskih vijećnika, prisustvovala i županica Antonija Jozić zajedno sa svojim suradnicima. Sve je započelo Aktualnim satom koji je i trajao skroz dok se nisu iscrpila sva pripremljena i nepripremljena pitanja. Vijećnici su uglavnom pitanje postavljali županicvi Jozić: pitanje semafora u Vetovu koji zaustavi brze vozače samo iz jednog smjera, da li ide obećani projekt Doma branitelja u Pakracu koji je predviđen u staroj zgradi škole, tražena je informacija o isplati otpremnina za radnice Orljave, koji su rezultati prošlogodišnjeg studijskog putovanja županice u Kanadu, Ameriku i Kubu i koliko je to koštalo županijski proračun, koliko je sredstava došlo u županiju iz EU fondova i da li je Slavonija zapostavljena u odnosu na druge regije u Hrvatskoj, što je s cestom Pleternica - Bilice koja se otegla sa radovima, kako se prevoze djeca u školu s tog kraja, zašto je stala izgradnja obilaznice gradova Pakraca i Lipika o kojoj se već priča i ishode dokumenti 18 godina, zašto je tako loša i nikako da se popravi autobusna veza Pakraca i Lipika sa središtem županije, kako teku natječaji i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, što se dešava za zgradom Srednje škole u Pleternici koja godinama stoji nedovršena i kad će se početi koristiti te da li ima dozvolu da bude srednja škola, kako ide projekt Terme Lipik, što se planira sa Općom županijskom bolnicom Pakrac, zašto se za svake veće kiše zatvara cesta kod Orljavca i kada će to biti riješeno - pitanja su koja su postavljali uglavnom vijećnici oporbe i po koje pitanje vijećnika iz vladajuće koalicije.

Na dnevnom redu nalazile su se ukupno 23 točke koje su usvojene od većinske strane vijećnika, a prva ovogodišnja sjednica bila je prilika i za jednoglasno donošenje odluke o laureatima koji će u travnju, u prigodi Dana županije biti nagrađeni za razna postignuća.

Tijekom Aktualnog sata na kojemu su vijećnici aktivno postavljati pitanja obraćajući se županici Jozić bilo je raznih tema, a jedna od njih ticala se i budućih projekata iz novog ITU mehanizma putem kojega se značajna sredstva usmjeravaju u grad Požegu.

„Na našim koordinacijama gradonačelnika i načelnika uistinu se bavimo velikim projektima, a govorimo li o gradu Požegi, teme razgovora su novi ITU mehanizam putem kojega se značajna sredstva usmjeravaju upravo u to područje, a naravno osim Požege kao administrativnog područja, na ITU područja priključeni su i grad Pleternica te općine Jakšić, Kaptol, Brestovac i Velika. Strategija ITU područja je usvojena, a projekti se prijavljuju pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gdje će biti odlučeno o dodjeli tih sredstava.“ – istaknula je županica te dodala kako je vezano za Požegu u samom ITU programu bitno rješavanje uistinu velikog problema ako se govori o komunalnoj infrastrukturi i identitetu grada, a to je Trg Svetog Trojstva te rješavanje same jezgre Grada na koju se nadovezuju i tržnica te neki novi sadržaji.

„Mislim da je kroz ITU mehanizam Požegi dana ogromna prilika da riješi samo srce grada te da se nakon toga krene u sljedeće faze među kojima bi zasigurno bila i rekonstrukcija ulice koju često spominjemo, a to je Županijska ulica.“ – rekla je županica Jozić.

Županica se također osvrnula i na trenutno izvođenje radova i probleme na državnoj prometnici Frkljevci/Kadanovci, istaknuvši kako se to pitanje rješava, ali isto tako i da školarci s tog područja zasigurno neće ostati bez školskog prijevoza.

„Živimo s činjenicom da imamo probleme na toj dionici, ali ono što mogu reći je to da je prošli ponedjeljak u prostorima Grada Pleternice organiziran sastanak na koji su se odazvali izvođač radova, predstavnik Hrvatskih cesta, županijski Upravni odjel za obrazovanje, ravnatelj škole te načelnik PU Pleternica. Mislim da je model koji se tiče prometovanja tom dionicom riješen, samo je potrebna bolja koordinacija onih koji izvode radove, ali i nas koji tamo prolazimo, jer se tom dionicom zaista ne poštuje zabrana prometovanja te je iz tog razloga predstavnik PU Pleternica i sudjelovao na sastanku upravo kako bi se izvođaču radova pokušalo osigurati neometano izvođenje radova.“ – rekla je županica te istaknula kako vjeruje da se dobrom koordinacijom taj problem uspješno može riješiti.

Jedna od važnih točki Dnevnoga reda bio je i prijedlog Odluke o dodjeli županijskih nagrada, za koju je nakon provedene rasprave, Odbor za dodjelu županijskih nagrada Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije, a temeljem Javnog poziva za dostavu prijedloga za dodjelu županijskih nagrada PSŽ, predložio da Nagradu Požeško-slavonske županije za životno djelo dodijeli prof.dr.sc. Krunoslavu Matešiću, glavnom uredniku Naklade „Slap“, Godišnju nagradu Požeško-slavonske županije za 2022. godinu Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik, Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu „Vijenac“ Požega, Dočasničkoj školi „Damir Tomljanović Gavran”, NK Jakšić te Vladimiru Štibriću, turističkom vodiču, piscu i putopiscu za televiziju, što su županijski vijećnici jednoglasno prihvatili.

Između ostaloga, prihvaćen je i prijedlog Odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Požeško-slavonske županije, prijedlog Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima županije, prijedlog Odluke o plaćama i drugim pravima iz radnog odnosa dužnosnika Požeško-slavonske županije, a Županijska skupština također je prihvatila i prijedlog Odluke o naknadi mrtvozornicima za obavljanje pregleda osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove na području Požeško-slavonske županije.