Ponedjeljak, 31 Siječanj 2022 19:03

Održana 8. sjednica Gradskog vijeća Grada Požege

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA -  Održana je 8. sjednica Gradskog vijeća grada Požege a pred vijećnicima se našlo 11 točaka dnevnog reda. Na samom početku sjednice usvojeno je izvješće Mandatne komisije o prestanku mandata Ivanu Vlahoviću, zamjeniku člana u Gradskom vijeću Grada Požege i o prestanku mirovanja mandata Martini Vlašić Iljkić, članici Gradskog vijeća Grada Požege.

Gradski vijećnici jednoglasno su odlučili da se 13. lipnja proglasi Danom branitelja Grada Požege, u spomen na obrambeni i oslobodilački Domovinski rat i na sve žrtve koje su hrvatski branitelji iz Domovinskog rata podnijeli u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, kao i opstojnosti i slobode hrvatskog naroda, te u čast i u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima s područja Grada Požege koji su sudjelovali u oslobađanju i obrani Republike Hrvatske.

1ad7ca7102938fa22ab05844f91dcd7d 3 XL

- Krajem prošle godine održan je sastanak s predstavnicima braniteljskih udruga s područja grada Požege i za datum je predložen 13. lipnja, datum na koji je osnovan 63. bataljun samostalne gardijske bojne Zbora garde RH Požega kao osnova 123. brigade. Riječ je o prijedlogu braniteljskih udruga koji kao gradonačelnik apsolutno podržavam jer s ovim odmakom vremena od Domovinskog rata sigurno je dobro da u kolektivnoj memoriji ostane taj datum kao važan u požeškoj povijesti kako bismo se u budućnosti na taj dan prisjetili značenja tog događaja, kako u Domovinskom ratu, tako i u novijoj požeškoj povijesti. – rekao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

Javna priznanja Grada Požege u 2022. godini prema odluci Gradskog vijeća ove godine bit će dodijeljena msgr. dr. Antunu Škvorčeviću, Udruzi veterana 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora garde RH Požega i Gradskoj knjižnici Požega.

Među točkama dnevnog reda bio je i prijedlog Odluke o V. izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana Grada Požege koji je jednoglasno usvojen. Kako stoji u obrazloženju, razlozi za izradu i donošenje V. izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana Grada Požege su korekcije granica građevinskog područja, usklađivanje s planovima višeg reda, usuglašavanje javnog interesa i različitih interesa i potreba korisnika prostora odnosno vlasnika zemljišta, preispitivanje i ažuriranje Odredbi za provođenje, kao i korigiranje trasa i koridora za prometne i infrastrukturne građevine.

Prema novom Zakonu o gospodarenju otpadom predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave dužno je donijeti Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Požege koja je usvojena većinom glasova, a vijećnici su odlučivali i o prijedlogu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Požege, prijedlogu Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Komunalac Požega d.o.o., te o prijedlog Srednjoročnog Plana davanja koncesije na području Grada Požege za razdoblje od 2022. do 2024. godine i prijedlogu Plana davanja koncesije za 2022. godinu.1ad7ca7102938fa22ab05844f91dcd7d 5 XL

Nije usvojen prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Komunalac Požega d.o.o. budući da je isti pred vijećnike dostavljen s određenim nedostacima te je za davanje tražene suglasnosti zatraženo dodatno pojašnjenje tvrtke Komunalac.

Na dnevnom redu bio je i prijedlog Odluke o pokretanju postupka izrade provedbenih akata Strategije razvoja urbanog područja Grada Požege za financijsko razdoblje od 2021. do 2027. godine - Akcijskog plana, Komunikacijske strategije i Komunikacijskog akcijskog plana. Naime, Smjernice za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021.- 2027. propisuju izradu provedbenih akata SRUP-a - Akcijski plan, Komunikacijska strategija i Komunikacijski akcijski plan. Akcijski plan za provedbu SRUP-a je provedbeni akt koji izrađuje grad središte urbanoga područja, u pravilu za razdoblje 2-3 godine, a koje je moguće povezati s proračunom te sadrži pregled glavnih mjera s pokazateljima rezultata, ključnim točkama ostvarenja, rokovima i nositeljima provedbe i procjenom fiskalnog učinka. Komunikacijska strategija je dokument kojim se određuju komunikacijski ciljevi koje grad središte kao nositelj izrade SRUP-a želi postići komunikacijom s javnošću te definira ključne komunikacijske poruke, ciljne skupine i komunikacijske kanale. Komunikacijski akcijski plan je dokument kojim se definira okvir za postizanje komunikacijskih ciljeva određenih komunikacijskom strategijom te detaljno razrađuju mjere i aktivnosti informiranja i vidljivosti na operativnoj razini u svrhu provedbe komunikacijskih ciljeva.