Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 10:46

Dopuna zakona o priznanju statusa branitelja

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

PRIPADNICI NARODNE ZAŠTITE NISU JOŠ RIJEŠILI SVOJ STATUS  -

 

POŽEGA – Iako su prvi stali s puškom u ruci i čuvali objekte, komunikacije, kuće, prvi su vršili blokade kasarni, svoju prvu pušku uglavnom su sami kupili, sudjelovali u obrani na svim dijelovima Hrvatske, pripadnici Narodne zaštite niti do danas nisu dobili status branitelja ili dragovoljca Domovinskog rata. To pitanje je pokretano više puta, pa i prilikom donošenja novog Zakona o braniteljima, ali nije još riješeno, pa Udruga Narodna zaštita kreće s novom inicijativom za dopunu Zakona kojim bi se priznao status branitelja pripadnicima narodne zaštite, koji nisu još ostvarili taj status, a po procjeni ima ih od 7-10 tisuća, na području Požeštine oko 500 pripadnika. Povodom te inicijative na sastanak kod požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka došla je delegacija s Ivanom Posilovićem, ratnim zapovjednikom i predsjednikom Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Domovinskog rata RH, Marijom Duić, tajnicom udruge, Davorom Balešićem, predsjednikom i Krešimirom Mihaljem, tajnikom požeške Udruge Narodne zaštite.

- Njihov status na žalost još nije riješen, kada su prvi uzimali pušku najveći broj njih je kupio od vlastitih sredstava. Svojom odjećom, svojom obućom, svojom hranom krenuli su u obranu a da zato nisu tražili nikakvu naknadu. Jedan dio njih nije mogao otići na prve crte bojišta i u postrojbe, pa do dana današnjeg nemaju status. Činjenica je da oni ni danas ne traže bilo kakve privilegije u materijalnom smislu, ali traže da se valorizira njihov doprinos u stvaranju RH. Kroz djelovanje u Saboru i na raznim nivoima gdje postoji mogućnost da iskažemo svoj stav, da smo ga nastojali iznijeti, da to teško ide, ali ide u dobrom pravcu da se ipak valorizira i prizna ono što su ti ljudi učinili – istakao je gradonačelnik Ronko.

Održali smo sastanak i s predsjednikom RH dr. sc. Ivom Josipovićem, na kojem smo dogovorili model da ćemo ići u izmjenu i dopunu postojećeg zakona, da će se uvesti novi članak o narodnoj zaštiti, koji bi govorio o tome tko su bili pripadnici narodne zaštite, koje su vojne zadaće i aktivnosti imali u Domovinskom ratu. Svi oni koji su zadovoljili te kriterije riješili bi svoj status hrvatskog branitelja. O tom modelu smo i danas razgovarali, obišli veliki dio hrvatske. Do sada smo imali veliku podršku gradonačelnika Ronka, i u Ministarstvu branitelja, ovdje u Požegi, ali i u hrvatskom Saboru. Bez njegove podrške sigurno ne bi uspjeli dogovoriti ovaj model koji bi izmijenio postojeće stanje – istakao je Posilović zahvaljujući na pomoći koja će im biti potrebna i u buduće.