Petak, 19 Travanj 2013 10:34

„Zdrav za 5“ protiv alkohola, droge i kockanja

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA U PREVENCIJI S UČENICIMA  -

 

POŽEGA – Ministarstvo unutarnjih poslova s partnerima HZZO, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom zaštite okoliša i prirode a sukladno uočenim trendovima u RH te problemskim prioritetima prepoznatim kao aktualnim i na europskoj razini, iniciralo je pokretanje zajedničkog preventivnog projekta pod nazivom „Zdrav za 5“.

- Cilj ovog zajedničkog projekta usmjerenog primarno prema djeci osnovnoškolskog (8.razredi) i srednjoškolskog uzrasta ( 1. i 2. razredi) je prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću, podizanje razine javnozdravstvene svijesti, očuvanje i zaštita okoliša i prirode, te usvajanje zdravih stilova života – istakao je na tiskovnoj konferenciji najavljujući početak projekta Siniša Sabljak, policijski službenik za prevenciju. Poruka projekta je „Ne drogi, ne alkoholu i ne igrama na sreću“ – živi zdravo, budi zdrav – jer čist okoliš je zdrava budućnost.

Projekt kreće od 3. svibnja u školi Dobriša Cesarić u Požegi a svoj nastavak ima i u ostalim školama. Kroz 3 školska sata i raznim radionicama planira se podizanje razine svijesti kod mladih o važnosti i potrebi zaštite okoliša te usvajanje zdravih stilova života. U radionice će biti uključeni i vatrogasci koji će demonstrirati načine nastajanja požara i njihovo gašenje, članovi mladeži Hrvatskog crvenog križa koji će demonstrirati pružanje prve pomoći i reanimacije, policijski službenici koji će demonstrirati rad službenog psa za detekciju droga, organizirat će se rekreativni biciklizam, mogućnost registracije bicikla za učenike, uređivanje okoliša škole i sadnja biljaka trajnica u školskom dvorištu.