Četvrtak, 18 Travanj 2013 10:39

Opstanak bolnice nije upitan a dobiva objedinjeni hitni prijem i odjel neurologije

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ZAMJENIK MINISTRA ZDRAVLJA MR. SC. MARIJAN CESARIK POSJETIO PAKRAČKU BOLNICU KOJOJ SLIJEDI SANACIJA  -

 

PAKRAC – Opstanak Opće županijske bolnice Pakrac nije upitan a njeni gubici će se sanirati u sklopu programa sanacije svih županijskih bolnica o čemu će odluku ovog četvrtka donijeti Vlada RH. Rekao je ovo novinarima mr. sc. Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja koji je sa saborskim zastupnikom Zdravkom Ronkom, posjetio Pakrac i razgovarao sa čelništvom bolnice.

Dugovanja pakračke bolnice iznose između 6 i 7 milijuna kuna a Ministarstvo financija je za sanaciju svih bolnica osiguralo 1,1 milijardu kuna. IMG 0215- Usprkos dugu, situacija u pakračkoj bolnici je prilično zadovoljavajuća. Kroz proces sanacije dug će se pokriti a obavit će se i neke racionalizacije na odjelima i među zaposlenicima. U bolnici će se urediti i odjel neurologije kako oboljeli od akutnog moždanog udara ne bi više morali putovati u Požegu, Bjelovar ili druge gradove. Bolnici je potreban i CT uređaj kao i uređenje prostora za dijalizu – istakao je Cesarik. Usprkos racionalizacijama, dodao je, otpuštanja zaposlenih neće biti. Zamjenik ministra zdravlja osvrnuo se također i na način kako je Požeško-slavonska županija raspolagala decentraliziranim sredstvima. - Ta je raspodjela bila nepravedna pa je tako npr. požeški Dom zdravlja dobio 1,6 milijuna kuna, pakračka bolnica 1,8 milijuna kuna a Zavod za hitnu medicinu, koji je tek nedavno opremljen, samo 160 tisuća kuna – kazao je Marijan Cesarik.

IMG 0220Opća županijska bolnica Pakrac trebala bi uskoro dobiti objedinjeni hitni prijem na što se, kao i na sanaciju bolnice, osvrnuo i saborski zastupnik Zdravko Ronko. - Sanacijom je pakračka bolnica osvojila Bingo jer se financijski dug koji je nastao ranijih godina ne bi mogao riješiti na drugi način. Što se tiče objedinjenog hitnog prijema, u građevinske radove i opremu uložit će se 10 milijuna kuna i nevjerojatno je da je bivša uprava bolnice bila protiv toga – rekao je Ronko.

IMG 0222Dug pakračke bolnice proteklih je godina bio znatno veći i kretao se između 13 i 14 milijuna kuna ali je postepeno smanjivan. Prošlu godinu ta je ustanova završila s dobitkom od 120 tisuća kuna. Ono što je za nju još uvijek najveći problem su kadrovi. - Neprestano nam nedostaje određeni broj specijalista što nastojimo riješiti slanjem liječnika na specijalizaciju a pokušat ćemo dovesti kadrove iz Bosne i Makedonije. Trenutno nam na ispomoć dolazi desetak liječnika iz Požege, Nove Gradiške, Kutine i drugih gradova – istakao je ravnatelj pakračke bolnice Krunoslav Kelemen.   (vm)