Četvrtak, 29 Srpanj 2021 11:04

Završen projekt energetske obnove zgrade DVD Sesvete, vrijedan 465.729 kuna

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

SESVETE - Na održanoj završnoj konferenciji za projekt energetske obnove zgrade Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Sesvete” u Požeškim Sesvetama direktorica pleterničkog Poduzetničkog centra Barbara Rudež predstavila je projekt vrijedan 465.728,56 kuna, koji je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala u iznosu 296.270,14 kuna, u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“. Trajanje projekta bilo je 24 mjeseca, od 9. kolovoza 2019. do 9. kolovoza 2021. godine, a nositelj je Grad Pleternica. Banner EnU 1

– Iznimno smo zadovoljni što je ovaj projekt uspješno završen i što je ovo naselje dobilo lijep prostor u kojem članovi DVD-a, ali i mještani, imaju mogućnost organizirati razne događaje, druženja i radionice u kvalitetnom i moderno uređenom prostoru, ugodnom za boravak, a osim toga energetski učinkovitom, sa smanjenom emisijom CO2 - istaknula je B. Rudež te je govorila o provedenim aktivnostima i rezultatima projekta koji će izravno doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradi te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Nakon provedbe projekta, obnovom energetske funkcionalne cjeline projektirana ušteda toplinske energije za grijanje (QH, nd) iznosi 73,4 posto.

-Ukupno smo na području Grada Pleternice obnovili devet zgrada, među kojima je i ova u kojoj se nalazimo. Provodeći projektne aktivnosti, izradili smo glavni projekt energetske obnove s pripadajućim elaboratom, obavili energetski pregled zgrade, izradili izvještaje o energetskom pregledu i energetski certifikat prije provedene energetske obnove. Proveli smo mjere energetske učinkovitosti uz korištenje obnovljivih izvora energije, povećali toplinsku zaštitu vanjskog zida i stropa prema negrijanom prostoru, zamijenili vanjsku stolariju - kazala je B. Rudež.

– Obavljena je ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg, s peći na pelete, zamjena postojećeg sustava pripreme PTV sustavom koji koristi OIE, zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom. Načinjena je pristupna rampa za osobe s invaliditetom, obavljen stručni nadzor građenja i energetski pregled zgrade, a izradili smo izvješća o energetskom pregledu zgrade i energetski certifikat nakon provedene energetske obnove-zaključila je direktorica Poduzetničkog centra.

Predsjednik DVD-a Sesvete Zoran Bilić naglasio je kako im ova zgrada puno znači s obzirom na to da je izgrađena 1927. godine i bila je vrlo lošem stanju. - Više puta smo je pokušali obnoviti i popraviti , a uz pomoć Grada Pleternice, kojemu zahvaljujemo, doveli smo je u jako dobro stanje -naglasio predsjednik Društva.

Zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić izrazio je zadovoljstvo završenim projektom energetske obnove vatrogasnog doma.

-Vatrogasci su jedna posebna skupina ljudi koja nesebično odvaja svoje vrijeme i nesebično se daje za svoju zajednicu, kako bi uskočili upravo u onim trenucima kada je pomoć nekome drugom potrebna, te spasili svoje prijatelje i sumještane. Stoga zahvaljujem za sve što činite i dajete da bi ovo vaše mjesto na gradskom području bilo u sigurnim rukama. Vjerujem kako ćete ovu zgradu koristiti na dobrobit svih mještana i neka vam dobro služi, neka bude što više sreće, veselja, zdravlja i radosti, što manje tužnih stvari i protupožarnih aktivnosti, a što više druženja i sastanaka-zaključio je zamjenik gradonačelnice. Završnoj konferenciji prisustvovali su zapovjednik DVD “Sesvete” Marijan Perak, župnik Josip Klarić i mjesni vatrogasci.

 "Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020."

Lenta 1 EnU

Lenta 2 EnU

Autor: Vanja Protić