Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 09:54

Završna konferencija projekta energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma Buk

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

BUK - Za objekt Vatrogasnog doma koji će koristiti svi stanovnici tri naselja iz EU je bespovratno osigurano 371.656.00 kuna. - Iznimno smo zadovoljni i sretni što je ovaj projekt uspješno završen i što će članovi lokalnog vatrogasnog društva, ali i svi mještani, imati mogućnost organiziranja raznih događaja u moderno uređenom prostoru, ugodnom i sigurnom za boravak, a pored toga i energetski učinkovitom po pitanju potrošnje energije i emisije CO2 – istakla je na održanoj završnoj konferenciji projekta energetske obnove zgrade vatrogasnog doma u Buku direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež. Ona je ujedno i predstavila projekt i aktivnosti koje su u sklopu njega provedene.Banner EnU 1

Treba istaći i kako se završetkom radova na obnovi zgrade dobrovoljnog vatrogasnog društva Buk privodi kraju i uspješan niz energetskih obnova javnih zgrada na području Pleternice. U sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora (KK. 04.2.104) prijavljena je i odobrena energetska obnova devet zgrada javnog sektora s područja Grada Pleternice.

Vrijednost svih 9 projekata među kojima je i zgrada dobrovoljnog vatrogasnog društva Buk iznosi 5.069.504,09 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 3.105.681,43 kn. Provedba svih mjera energetske obnove izravno će doprinijeti smanjenju potrošnje energije u zgradama te oslobađanju sredstava za kvalitetniji sustav društvenog djelovanja. Korisnici zgrada dobit će ugodnije mjesto za boravak, a istovremeno će porasti svijest o važnosti korištenja mjera energetske učinkovitosti, racionalnijem gospodarenju energijom te smanjenju emisije CO2 u okoliš.

Devet zgrada javnog sektora na području Grada Pleternice koje se energetski obnavljaju su društveni domovi u Blacku, Zarilcu i Bilicama, športsko rekreacijski centri u Kuzmici i Buku, Centar hrvatskih branitelja u Pleternici i vatrogasni domovi u Sesvetama, Sulkovcima i Buku.

Sam projekt energetske obnove zgrade Vatrogasnog doma Buk vrijedan je 615.044,13 kuna, od čega je iz Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativni program konkurentnost i kohezija financirala 60 posto, odnosno 371.656,52 kuna. Realizacija projekta traje 24 mjeseca, od kolovoza 2019. do kolovoza 2021.godine. Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem od 71,44 posto prema toplinskoj energiji za grijanje Qh,nd u odnosu na stanje prije provedbe mjera. Zgrada je nakon energetske obnove iz energetskog razreda E prešla u energetski razred B.

Zadovoljstvo obnovom vatrogasnog doma izrazio je predsjednik DVD-a Buk Vinko Jušić. On je posebno podsjetio kako je bučko vatrogasno društvo osnovano daleke 1909. godine. – Zahvaljujem se gradonačelnici, a sadašnjoj županici, koja je prepoznala potrebu uređenja i adaptacije prostora koje služi cijeloj našoj zajednici, ne samo DVD-u, Osim vatrogasnog društva ovaj prostor koriste sve udruge i mještani za razna okupljanja. Ovim ulaganjem promijenila se i vizura našeg sela – rekao je Vinko Jušić.

Prijavitelj svih devet projekata za energetsku obnovu je Grad Pleternica pa se na završnoj konferenciji prisutnima obratila i gradonačelnica Marija Šarić. – Ovdje smo uložili oko 600 000 kuna, ali kad gledamo tri projekta koja se provode na području vaša tri naselja – obnova športsko rekreacijskog cemtra, ova zgrade DVDa i Malog doma kulture – ukupno se radi o 2 milijuna kuna. Osim toga, Grad Pleternica je uložio sredstva uz dodatne radove koji nisu bili predviđeni energetskom obnovom, pa smo došli do vrijednosti do 2,5 milijuna kuna koji se direktno ulažu u ovo područje. Drago mi je da ove prostore koristite svi zajedno: DVD, nogometni klub, mjesni odbor.. i ja vam čestitam na tom zajedništvu – rekla je gradonačelnica Šarić.

Županica Antonija Jozić je istakla kako se veseli dolasku u Buk iz dva razloga: jer je počasna članica DVD-a i zbog zajedništva koje krasi mještane sela Buk, Resnik i Svilna. – Čestitam vam na svemu što činite i vjerujem da će Buk i dalje biti mjesto investicija – istakla je županica Jozić. Podsjetila je kako je i Požeško-slavonska županija proteklih godina mnogo ulagala u energetsku obnovu objekata.

– Energetski su obnovljene bolnice, starački dom, škole, manje-više sve, i vjerujem da smo u TOP 3 županija koje su imale najveća ulaganja u energetsku obnovu. Obzirom na to sve, ja vjerujem da i u razdoblju ispred nas možemo biti predvodnici takvih europskih projekata i dalje, a vjerujem da će i gradonačelnica u iduće četiri godine ići u tom smjeru i obnoviti druge objekte – rekla je županica.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020."

 

Lenta 1 EnU

Lenta 2 EnU

Autor: Vanja Protić