Četvrtak, 22 Srpanj 2021 08:23

„Energetska obnova zgrade Društvenog doma Zarilac” kojega je s 270.723,83 kune sufinancirala EU

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

ZARILAC - Održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Društvenog doma Zarilac“ a skupu su prisustvovali mještani tog sela, djelatnici Poduzetničkog centra Pleternica te gradonačelnica Marija Šarić. Projekt je predstavila direktorica Poduzetničkog centra Barbara Rudež.

U sklopu Poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izbora energije u zgradama javnog sektora“, Grad Pleternica je prijavio devet zgrada s područja grada Pleternice, među kojima je i obnovljena zgrada Društvenog doma u Zarilcu. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 427.520,56 kuna, od čega je EU sufinanciranje 270.723,83 kune. Projekt je s provedbom započeo u srpnju 2019. godine i završava u srpnju ove godine. Provedba svih mjera energetske obnove rezultirala je smanjenjem od 57,87% prema potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje u odnosu na stanje prije provedbe mjera.Banner EnU 1

– Dom je izgrađen 1966.godine a koriste ga svi stanovnici lokalne zajednice za potrebe lokalnih i regionalnih događanja. Ovaj dom je bitan za malu ruralnu sredinu kao što je Zarilac. Projekt energetske obnove društvenog doma, osim što će doprinijeti smanjenju potrošnje energije, omogućit će korisnicima zgrade ugodnije mjesto za boravak – istakla je B.Rudež. Dodala je i kako je važno istaći da se prije energetske obnove zgrade nisu koristili obnovljivi izvori energije a sada je ugrađen novi sustav grijanja, odnosno, peć na pelete.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić, pozdravljajuući prisutne, naglasila je kako je ovo prva faza uređenja doma. – Znači, prvo smo radili energetsku obnovu. Tako radimo sa svim našim objektima: pokušamo dobiti što više europskih sredstava za obnovu a onda ‘ulazi’ Grad Pleternica sa svojim proračunom i radi drugu fazu radova kao što su sanitarni čvor, uređenje kuhinje…i sve ono što treba da bi dom bio u funkciji i da bi ga mještani mogli koristiti. Izuzetno sam zadovoljna što smo pomoću europskih sredstava uspjeli odraditi i fasadu, i stolariju i staviti peć na pelete jer to je skoro pola milijuna kuna. Napravili smo jedan lijepi ‘okvir’ koji ćemo mi sad dalje uređivati – istakla je M.Šarić. Podsjetila je još jednom kako je dom u Zarilcu jedan od deset objekata, ako se uzme u obzir OŠ u Pleternici, koji su obnovljeni u ovoj fazi a najavila je krajem godine novi natječaj na koje će se Grad Pleternica javiti kako bi se obnovili još neki objekti na gradskom području Pleternice.

U ime mještana Zarilca Gradu Pleternici se na realizaciji projekta energetske obnove društvenog doma zahvalio zamjenik predsjednice Mjesnog odbora Zarilac Željko Bajt.

Treba naglasiti kako je prijavitelj svih devet projekata, koji su energetski obnovljeni u ovoj fazi, Grad Pleternica te da su u provedbu su uključeni Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao upravljačko tijelo, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (danas Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine) kao posredničko tijelo razine 1 te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao posredničko tijelo razine 2.
Kažimo na kraju kako su, osim Društvenog doma u Zarilcu, u ovom pozivu energetske obnove još obnovljeni Društveni dom Blacko, Športsko-rekreacijski centar Kuzmica, Športsko-rekreacijski centar Buk, Centar hrvatskih branitelja Pleternica, Društveni dom Bilice, DVD Sesvete, DVD Sulkovci i DVD Buk. Vrijednost svih devet projekata iznosi 5.069.504,09 kn od čega EU sufinanciranje iznosi 3.105.681,43 kn.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020."

Lenta 1 EnU

Lenta 2 EnU

Autor: Vanja Protić