Subota, 23 Ožujak 2013 15:34

Vinogradine u funkciji 2016. godine

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POTPISAN UGOVOR O GRADNJI ŽUPANIJSKOG CENTRA ZA ZBRINJAVANJE OTPADA  -

 

IMG 4695POŽEGA – Ugovor o gradnji županijskog Centra za zbrinjavanje otpada Vinogradine, vrijednog 10 milijuna eura potpisali su Mihael Zmajlović, ministar Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Dinko Polić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, požeški gradonačelnik Zdravko Ronko i Ante Kolić, direktor komunalne tvrtke Tekija. Ovaj sporazum rezultat je dobre suradnje svih učesnika ovog projekta koji mora biti u funkciji 2016. godine. - Od samog početka, insistirali smo da to bude županijski, a ne regionalni centar i u tome smo uspjeli, jer ne prihvaćamo da se u ovu „Zlatnu dolinu“ dovozi otpad s drugih područja, a s otpadom ili smećem koji se ovdje stvara sami ćemo se nositi. Za Požegu ovo znači kvalitetno zbrinjavanje otpada, zaštitu okoliša i očuvanje ili podizanje visoke ljestvice standarda koji će zasigurno zadovoljiti standarde EU – istakao je Ronko zadovoljan što će požeški Centar među prvima u hrvatskoj početi sa radom.

 

IMG 4699- Ovo je početak realizacije jednog značajnog projekta ne samo za grad Požegu nego i za cijelu požešku županiju, projekt važan i za Hrvatsku, jer ulaskom u EU moramo ispunjavati obveze koje smo preuzeli. Ovaj projekt će biti nominiran za fondove EU i sa svojom gradnjom bi trebao krenuti u 2014. godini. Fond ima jako dobru suradnju s lokalnim zajednicama i tvrtkom Tekija. Projekt sadrži osim gradnje Centra i sanaciju svih divljih odlagališta i odlagališta koja su sada u upotrebi i bit će zatvorena – rekao je Dinko Polić te dodao da se projekt financira 70% iz EU, 20% iz Fonda, a 10% osiguravaju lokalne zajednice.

IMG 4672- Drago mi je da se nalazimo u gradu Požegi kada se obilježava Dan grada i u društvu gradonačelnika koji je pokazao inicijativu i agilnost i jedan je od rijetkih gradova koji je pokazao inicijativu da se krene u izgradnju jednog takvog sustava na području na kojem djeluje i ovo komunalno poduzeće Tekija, dakle na području cijele županije. Zato je ovo početak realizacije odgovornog pristupa, jednog velikog projekta s kojim će se prekinuti s primitivnim postupanjem sa komunalnim otpadnom. Grad Požega je nametnuo dosta visoke standarde u pitanju gospodarenja otpadom, poštuje se ono što se u većini Hrvatske na žalost ne poštuje, da se obračun sakupljanja komunalnog otpada vrši na temelju količine prema zapremnini posude, što je osnovna pretpostavka za uvođenje primarne selekcije i isto tako važno je da je omogućeno građanima da putem zelenih otoka da mogu izdvajati iskoristive komponente komunalnog otpada. Centar će rješavati bio komponente koje inače stvaraju probleme na odlagalištima, a s druge strane onaj dio otpada koji ima svoju energetsku ili bilo koju drugu vrijednost u smislu reciklaže će se isto tako obraditi i u tom smislu upotrijebiti – naglasio je ministar Zmajlović, a time ova „Zlatna dolina“ stvara uvjete da zaista i ostane zlatna.

 

IMG 4731Prije mjesec dana grad Požega i komunalna tvrtka Tekija potpisali su sporazum s tvrtkom Plamen o zbrinjavanju 5.600 tona neopasnog otpada, pijeska koji se upotrebljava kod lijevanja. Sav otpad zbrinut će se u novoj kazeti koja je upravo izgrađena na Vinogradinama. Povodom uspješnog rješavanja ovog problema kako za okoliš na Požeštini, tako i tvrtke Plamen koja ima obvezu zbrinjavanja svoga otpada, delegacija Ministarstva zaštite okoliša i grada Požege posjetili su tvrtku Plamen. Ministra Zmajlovića članovi uprave Plamena proveli su kroz ljevaonicu i pogone za proizvodnu peći, kamina i štednjaka.

.