Petak, 04 Prosinac 2020 07:32

27 godina rada za boljitak naše Općine Jakšić i bolji standard svih stanovnika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

04. PROSINCA OBILJEŽAVA SE DAN OPĆINE JAKŠIĆ I BLAGDAN NEBESKE ZAŠTITNICE SV. BARBARE - 

JAKŠIĆ  – Općina Jakšić obilježava i proslavlja svoj Dan općine i blagdan nebeske zaštitnice sv. Barbare. Tom prigodom u petak 04. prosinca u 9,45 sati pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima općine Jakšić u Domovinskom ratu ispred zgrade općinske uprave položit će se vijenci i zapaliti svijeće za sve poginule hrvatske branitelje iz Domovinskog rata s područja općine Jakšić.

U 10 sati održat će se umjesto Svečane sjednice Općinskog vijeća Općine Jakšić zbog epidemioloških mjera, samo svečana dodjela godišnjih nagrada zaslužnim pojedincima i udrugama. U župnoj crkvi sv. Barbare služit će se sveta misa.

Umjesto obraćanja na Svečanoj sjednici načelnik općine Ivica Kovačević obratio se svojim sugrađankama i sugrađanima s izvješćem u učinjenom u proteklom razdoblju na cijelom području općine Jakšić koje obuhvaća 10 naselja.    Reciklažno dvorište     

 - Dragi mještani općine Jakšić u današnjem trenutku kada svakog trenutka čujemo za nove mjere protiv pandemije korona virusa. Mještanke i mještani naše lijepe Općine, čestitam Vam Dan Općine i blagdana naše nebeske zaštitnice svete Barbare.

Gledajući unazad ovih 27 godina djelovanje i rad Općine, moram reći kako sam kroz svojih 15 godina rada u našoj sredini zajedno sa djelatnicima Općine uložio maksimalno sva naša znanja i sposobnosti za podizanje standarda života naših mještana.

Kad se osvrnemo na daleku 2005. godinu i proračun koji je jedva pokrivao minimalne potrebe građana, 9 naselja bez vodovoda i kanalizacije, 6 naselja bilo je bez javne rasvjete. Našim smo udrugama u to vrijeme na kapaljku doznačavali sredstva. Uz nedostatak financijskih sredstava, a sa puno planova, niz drugih problema nas je tištilo.

javna rasvjetaDanas na pragu 2021. godine možemo se pohvaliti u osam naselja je izgrađen sustav javne vodoopskrbe i odvodnje. Na području Općine Jakšić ukupno je izgrađeno 24,3 km sustava vodoopskrbe i 20,8 km javne odvodnje. Danas sva naselja imaju javnu rasvjetu, a u Eminovcima i Jakšiću svijetli nova moderna LED rasvjeta. Izgrađeni su nogostupi uz državne i županijske ceste, odnosno kroz Eminovce, Jakšić, Radnovac i Rajsavac.

Osvrnuti ćemo se na ovu, 2020. godinu koja je bez obzira na sve probleme izazvane korona virusom jedna od najboljih godina što se tiče ulaganja i radova na infrastrukturi. Nastavili smo izvršenje dugogodišnjih planova na izgradnji komunalne, cestovne i društvene infrastrukture.

Već početkom ove godine završeno je Reciklažno dvorište u Jakšiću, vrijedno 2,64 milijuna kuna koje je s radom započelo u lipnju. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog kohezijskog fonda, dok je Općina Jakšić sudjelovala s oko 500 tisuća kuna vlastitih sredstava.

Radovi na izgradnji vodovodne i kanalizacijske mreže u naselju Tekić, su privedeni kraju. Ovo je osmo naselje općine Jakšić kojemu je osigurana javna vodoopskrba i odvodnja. Izvedeni radovi su vrijedni preko 5,5 milijuna kuna, ovih dana očekujemo Uporabnu dozvolu. Kako je poznato investitor navedenog projekta je tvrtka Tekija iz Požege, partner općina Jakšić. Projekt je financiran sredstvima  Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, Mjera 7, a neprihvatljivi troškovi iz Proračuna Općine Jakić.

U suradnji s tvrtkom Tekija uspješno je obnovljena vodovodna mreža u Osječkoj ulici u vrijednosti 500.000 kuna.

Nastavili smo s dogradnjom vodovoda i kanalizacija u Odvojku Kolodvorske i spoj s Vilima Korajca, te u odvojku Osječke ulice u Jakšiću, a  vrijednost izvedenih radova 130.000 kuna.

b16ad61d3ebc1e24bffdd0ef6c2c8972 LIzgradnja vatrogasnog tornja i dogradnja Vatrogasnog doma u Jakšiću uspješno je realizirana, dobivena Uporabna dozvola, a građevina stavljena na raspolaganje DVD Jakšić. Nositelj investicije je DVD Jakšić, partner općina Jakšić. Investicija je u  vrijednosti većoj 2,8 milijuna kuna. Za navedenu gradnju iz  fondova EU, Mjere 7 ruralnog razvoja osigurano je 2,1 milijun a ostatak je iz našeg Proračuna Općine Jakšić.

U 2020. godini nastavljeni su radovi na izgradnji nove LED javne rasvjete, izvedeni su radovi u naselju Jakšić u svim sporednim ulicama gdje će biti postavljeno 198 LED rasvjetnih tijela, vrijednost ovogodišnje investicije iznosi 605.000 kuna.

Izvršena je obnova ceste D-51-Bertelovci-Tekić u duljini od 3,5 kilometara. U obnovu je uloženo 1,25 milijuna kuna, od toga 80% sredstava osigurano je iz ŽUC-a a 20% sredstava je financirano sredstvima Općine.

Unutar Gospodarske zone Jakšić nastavljeni su radovi na izgradnji plinske mreže, te izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje te cestovne infrastrukture u vrijednosti nešto više od milijun kuna.

Izvršena je sanacija kolnika i izgradnja pješačke staze u Ulici Alojzija Stepinca u Jašiću u duljini 750 metara. Sredstva su osigurana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije iz Program održivog razvoja lokalne zajednice u iznosu 250.000 kuna.

A. Stepinca

Upravo ovih dana završena je obnova kolnika i vodovodne mreže u odvojku Kolodvorske ulice u Jakšiću u vrijednosti 150.000 kuna, te je moderniziran kolnik u ulicama Stjepana Radića i Zrinsko-Frankopanska u Eminovcima ukupne vrijednosti 625.000 kuna.

Derutno krovište upravne zgrade Općine napokon je obnovljeno te zamijenjene ekološki neprihvatljive salonit ploče. Već u slijedećoj godini planiramo energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrade.

U sklopu Aglomeracija Pleternica, potpisan ugovor u vrijednosti 180 milijuna kuna, te je krenula realizacija gradnje unutar naselja Jakšić. Realizirani su radovi na izgradnji gravitacijsko tlačnog kolektorskog voda u duljini 1.700 metara. Naša Općina je u tome dijelu projekta sudjelovala sa nešto više od 9,5 milijuna.

Pored svih ovih kapitalnih investicija osigurali smo sredstva za rad naših udruga kako u športu, tako i u kulturi i drugim djelatnostima kojima se bave udruge.

U suradnji sa OŠ Mladost iz Jakšića organizirali smo i financirali produljeni boravak u školi, za što je osigurano 120.000 kuna. Nastavili smo s nabavom radnih bilježnica za sve učenike naše škole, za što smo izdvojili iz naših sredstava 105.000 kuna.

Moramo se zahvaliti Požeško-slavonskoj županiji i njenom Regionalnom koordinatoru Panora za uspješnu obnovu zgrade matične OŠ Mladost, gdje su nedavno završeni  radovi u vrijednosti 5 milijuna kuna.

Općina provodi i niz drugih mjera za mlade, daruje niz godina obitelji novorođene djece, te smo i povećali naknadu. Sufinanciramo i prijevoz srednjoškolaca s 90.000 kuna, stipendiramo darovite studente i studente težeg imovinskog stanja sa 126.000 kuna s ukupno 18 stipendija. 

Sufinanciramo režijske troškove obiteljima težeg imovinskog stanja, dajemo sredstva za nabavu ogrijeva, darujemo socijalne pakete. U suradnji s udrugom Veličanka provodimo program "Zaželi" financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda. Projekt traje drugu godinu i istječe ove godine, a kroz projekt je zaposleno na našem području 9 osoba koje pomažu 60 korisnika. Projekt je vrijedan preko 8 milijuna kuna. 

Početkom prosinca kreče novi projekt "Pomoć u kući", te je ukupno zaposlene 20 žena koje će pomagati 120 starijih osoba na području naše Općine.

Zahvaljujemo se na realizaciji svih navedenih projekata kako Požeško-slavonskoj županiji tako i ŽUC-u, Tekiji, Komunalcu, HEP-u i svim drugim partnerima.

U planu 2021. godine ŽUC-a i Općine Jakšić planira se obnova kolnika na lokalnoj cesti LC 41033 kroz Treštanovce, te izgradnja pješačke staze u Ulici kralja Tomislava u Eminovcima i naselju Treštanovci.

U slijedećoj godini će započeti radovi na izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje s pročistačem otpadnih voda u naseljima Cerovac i Granje za što su osigurana sredstva u Hrvatskim vodama i našem Proračunu.

U suradnji s Hrvatskim cestama započeti će radovi na gradnji prvog kružnog toka na križanju državne ceste D-51 i županijske ceste ŽC 4116 (križanje Osječke i Stjepana Radića.

Planiramo početi radove na dogradnji Dječjeg vrtića Jakšić, te stvoriti preduvjete za prijem sve djece predškolskog uzrasta na području naše Općine.

Zahvaljujem se na poticaju i suradnji, idejama i podršci vijećnicima Općinskog vijeća, Predsjedniku i Potpredsjedniku Općinskog vijeća, te mome zamjeniku i zaposlenicima Općine.

Čestitam dan Općine i  svetu Barbaru zaštitnicu naše župe svim Jakšićankama i Jakšićanima. Iskrene čestitke povodom imendana svim Barbarama.