Četvrtak, 03 Prosinac 2020 13:39

Obilazak radova na rekonstrukciji kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA - Projektom poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području grada Požega, započeli su radovi na rekonstrukciji kanalizacijske mreže u Ulici Stjepana Radića. Zbog njihovog provođenja zatvoren je dio ulice, a radove su obišli gradonačelnik Grada Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić i direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić.

Kanalizacijski sustav Ulice Stjepana Radića je dio cjeline izgrađenog sustava 1914. godine koji je obuhvaćao uži centar grada Požege. Lokacija izvođenja radova je specifična i izazovna iz više razloga zbog čega su se naručitelj radova Tekija d.o.o., izvođač radova i Grad Požega složili kako bi rekonstrukciju kanalizacijske mreže klasičnom metodom trebalo zamijeniti modernijom i iz navedenih razloga učinkovitijom CIPP metodom (Cure in Place Pipe). CIPP metoda pokazala se kao učinkovita kroz nekoliko projekata koji su rađeni u užoj gradskoj jezgri Grada Požege: Županijska ulica, Ulica Sv. Florijana i Kamenita Vrat, Trg Sv. Trojstva, Ulica Matice hrvatske, te Ulica Matije Gupca.

- Ovu su najzahtjevniji i najsloženiji radovi s obzirom da se radi o sustavu koji cijelo vrijeme funkcionira dok traje rekonstrukcija. Možemo reći da unatoč njihovoj zahtjevnosti radovi idu dobrom dinamikom. Trenutno samo u gradu Požegi imamo aktivna četiri gradilišta – u Mlinskoj ulici, Frankopanskoj, Eugena Kvaternika te ovdje u Ulici Stjepana Radića. Do sada su izvedeni radovi na rekonstrukciji u Sokolovoj ulici, Ulici Pavla Radića i Kralja Krešimira – rekao je direktor Tekije d.o.o. Anto Bekić.

Radovi na rekonstrukciji CIPP metodom izvodit će se od 1. prosinca, a predviđeno trajanje je 30 dana, odnosno do kraja 2020. godine. Rekonstrukcija bi se izvršila CIPP linerom debljine stjenke 12 mm uz rekonstrukciju 6 okana.

Gradonačelnik Darko Puljašić podsjetio je da ova ulica povezuje sjever i jug Požege, žila je kucavica, pa raduje da će ova metoda znatno ubrzati brzinu radova. - Klasična metoda izvođenja radova zaustavila bi promet u punom većem obimu, kopalo bi se na dubiti od oko 5 metara, a dovelo bi se u pitanje i ugrožavanje statike, te rad svih onih subjekata koji su smješteni u ovoj ulici. Uspjeli smo dogovoriti brži, jednostavniji i jeftiniji način i iznimno mi je drago zbog toga. Nadam se da će sugrađani imati razumijevanja jer radimo posao stoljeća, posao koji je iznimno važan za sve naše sugrađane, za budućnost našega grada – poručio je gradonačelnik Puljašić.