Nedjelja, 10 Veljača 2013 17:04

Pakračani i Lipičani vodu će dobivati iz crpilišta Gaj

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

PONOVO ODGOĐENA GRADNJA AKUMULACIJE ŠUMETLICA  -

 

PAKRAC - Akumulacija Šumetlica najvjerojatnije se neće početi graditi ni ove godine. Potvrdio je to gradonačelnik Pakraca Davor Huška. - Takve su nažalost, najnovije informacije koje sam dobio u Hrvatskim vodama. Poznato je da kompletna investicija košta oko 150 milijuna kuna i u Hrvatskim vodama nastoje dio novca dobiti iz EU fondova. Zbog toga će se s raspisivanjem natječaja čekati 1. srpnja i ulazak Hrvatske u EU. Obzirom da će natječaj biti međunarodni sve će trajati 75 dana a kada se izabere izvođač već će biti kasna jesen, tako da je teško očekivati kako će netko početi raditi na takvom zahvatu u studenom – rekao je gradonačelnik Huška.

Podsjetimo, akumulacija Šumetlica omogućit će redovito i kvalitetno snabdijevanje vodom pakračko-lipičkog područja kao i navodnjavanje velikih poljoprivrednih površina no, uglavnom zbog nedostatka novca, nakon manjih početnih radova njena je gradnja stajala deset godina. Kako bi ljudi i strojevi ponovo mogli na gradilište posljednjih nekoliko godina napravljena je izmjena dokumentacije, riješeni su imovinsko-pravni odnosi te je razminiran dio prostora. U to je utrošeno pet milijuna kuna. Prošle godine probijala se nova trasa kojom će biti zaobiđena akumulacija a ove godine će se graditi još 4 kilometra obilazne ceste do Šumetlice jer će sadašnja biti potopljena. Cesta će koštati oko 1,5 milijuna kuna. Akumulacija Šumetlica će se graditi tri godine i stanovništvo će iz nje vodu početi dobivati vjerojatno tek 2017.godine.

Iako do završetka Šumetlice treba čekati nekoliko godina, Pakračani i Lipičani više ne bi trebali svakog ljeta trpjeti redukciju vode. - Vjerujem da će tijekom ljeta u vodoopskrbni sustav biti uključeno crpilište Gaj. Natječaj za uređenje je objavljen a predviđeno je da radovi završe u srpnju – dodao je gradonačelnik Huška. Vodocrpilište Gaj koštat će 15 milijuna kuna od čega će Hrvatske vode osigurati 90 posto a ostatak gradovi Pakrac i Lipik.   (vm)