Četvrtak, 31 Siječanj 2013 15:09

Predložena i bolnica Požega za sanaciju

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

IZVANREDNA SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE S JOŠ JEDNIM PRIJEDLOGOM  -

 

OD SVIH BOLNICA U 21. ŽUPANIJI JEDINO POŽEŠKA BOLNICA JE IMALA VEĆA POTRAŽIVANJA OD OBVEZA I NIJE MORALA U SANACIJU – OCJENA JE NEZAVISNE AGENCIJE

IMG 1131POŽEGA – Iako je Izvanredna sjednica Skupštine Požeško-slavonske županije sazvana samo s jednom točkom, prijedlog Vladi RH da Opća županijska bolnica Pakrac ide u postupak sanacije zbog duga od 7,5 milijuna kuna, po Zakonu o provođenju sanacija javnih ustanova, vijećnike je na stolu dočekao i novi prijedlog za proširenje dnevnog reda s prijedlogom da se postupak sanacije provede i nad Općom županijskom bolnicom Požega. Prijedlog proširenja dnevnog reda za još jednu točku zatražio je Vicko Njavro, ispred kluba SDP-a, tražeći da se Dom zdravlja Požeško-slavonske županije također stavi u odluku te i za njega zatraži postupak sanacije, jer da će i ta ustanova uskoro imati velikih financijskih problema. U ime pacijenata koji se liječe u toj ustanovi traži se sanacija jer će kasnije samo proizaći dodatni problemi s tom ustanovom, istakao je Njavro, no njegov prijedlog nije imao dovoljno ruku u zraku pa nije prihvaćen.

IMG 1125Dospjele obveze Opće županijske bolnice Požega na dan 31.12.2012. godine iznose gotovo 22 milijuna kuna, a od tog iznosa preko 7,2 milijuna kuna su već dospjele obveze. Potraživanja bolnice su veća i iznose gotovo 25 milijuna kuna a gotovo sva se odnose na potraživanja od HZZO. Kako ta potraživanja iz Državnog proračuna RH nisu na vrijeme podmirena OŽB Požega nije u stanju na vrijeme plaćati svoje obveze te je po mišljenu Upravnog vijeća bolnice i osnivača Požeško-slavonske županije koja zbog svojih financijskih problema nije u stanju ispunjavati obveze OŽB Požega predložen je ovaj Zaključak, pojasnio je župan Marijan Aladrović.

IMG 1148Da ne bi sada kao jedina bolnica koja se do sada racionalno i štedljivo ponašala, ispala iz mogućnosti da sudjeluje u ovom restrukturiranju koje će Vlada RH financirati samo u ovoj godini sa 1,1 milijarde kuna a 1,6 milijardi slijedeće godine predložena je takva odluka. Posebno stoga što se financijsko poslovanje zaoštrava i sve je manje novca, jer se za obavljene zdravstvene usluge dobiva sve manje novca. – Ja ovo ne smatram nekom sanacijom, nego tek restrukturiranjem u sklopu cijelog zdravstvenog sustava Hrvatske, a ovo predlažem jer mi ne možemo ostati izvan sustava. Bilo bi neodgovorno prema 546 zaposlenih, bilo bi neodgovorno prema građanima koji u toj bolnici ostvaruju zdravstvenu zaštitu, neodgovorno inatiti se. Kao čovjek koji se godinama bavi time mogu reći da je hrvatski bolnički sustav debelo zreo za jedno veliko restrukturiranje, a može se zvati i sanacija, i hrvatska Vlada potpuno legitimno i s pravom ide u taj postupak – rekao je Željko Glavić, ravnatelj OŽB Požega koji misli da će ovaj program pomoći u rješavanju nekih problema u bolnici, boljoj povezanosti bolnica na regionalnoj razini.

Većinom glasova vijećnici su usvojili oba prijedloga da OŽB Pakrac i Požega idu u postupak sanacije.