Utorak, 07 Travanj 2020 14:26

Župan Alojz Tomašević proglasio elementarnu nepogodu za područje županije zbog mraza

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Zbog niskih temperatura i mraza koji su Požeško-slavonsku županiju  pogodili u zadnjim danima ožujka i prvim danima travnja Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević donio je danas, 7. travnja Odluku o proglašenju elementarne nepogode za cijelo područje županije. Odluka stupa na snagu 08. travnja 2020. godine.

Zbog mraza praćenog snažnim sjevernim vjetrom u dane 01., 02 ., 03. travnja 2020. godine, čija je posljedica smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno umanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima te na pojedinim povrtlarskim kulturama. Ovisno o lokaciji, zabilježene su temperature od -2 do -6°C praćene snažnim sjevernim vjetrom koji je dodatno hladio voćke u osjetljivoj fenofazi pred cvatnju ili u samoj cvatnji. Trenutno je nemoguće procijeniti koliko je stvarno oštećenje, to će biti vidljivo tek u kasnijim fazama vegetacije, stoga Zakon propisuje rok od 50 dana za konačnu procjenu štete.

Zakonom o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda propisani su slijedeći rokovi: 8 dana od dana proglašenja prirodne nepogode za prijavu štete od strane oštećenih fizičkih/pravnih osoba u nadležne općine/gradove.

15 dana od dana proglašenja prirodne nepogode općinska i gradska povjerenstva unose sve prijavljene štete u Registar šteta. U roku od  50 dana unose podatke za konačnu procjenu štete.

Uzimajući u obzir mjere za suzbijanje pandemije koronavirusom koje se odnose između ostalog i na ograničeno kretanje te djelovanje u svim segmentima poslovanja,  neupitno je i otežano postupanje prilikom dostave podataka o nastalim štetama kao i procjena šteta od strane općinskih odnosno gradskih povjerenstava u zakonom propisanim rokovima. Zbog navedenog,  Državno povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda putem telefonske sjednice donijelo je Zaključak kojim se, zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa omogućuje unos podataka o štetama nastalim uslijed prirodnih nepogoda i izvan zakonom propisanih rokova, sve do okončanja mjera koje se odnose na suzbijanje širenja pandemije na području Republike Hrvatske.

Shodno svemu navedenom, župan Požeško-slavonske županije , temeljem Odluke zadužuje gradska i općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, te da konačnu procijenjenu štetu prijave županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode.