Banner 750x94 gume barišić

Untitled 1

Breadcrumbs

Srijeda, 12 Veljača 2020 14:37

Toplice Lipik obogaćene još jednom doktoricom znanosti

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

LIPIK - U konferencijskoj dvorani upravne zgrade u srijedu, 12. veljače, održana je tiskovna konferencija na kojoj su čelni ljudi Toplica Lipik; predsjednik Upravnog vijeća Slobodan Katunar i ravnatelj Darko Kelemen predstavili dr. sc. Lanu Bobić Lucić, dr. med. spec. fiz. med. i reh., novu pomoćnicu ravnatelja za kvalitetu kojoj je u prosincu prošle godine ujedno i dodijeljen stupanj doktora znanosti te je tako, uz prim. dr. sc. Senku Rendulić Slivar, postala druga doktorica znanosti zaposlena u ovoj ustanovi.

Toplice Lipik znatno ulažu u kadrovsku strukturu zaposlenih pa tako danas, uz dvije doktorice znanosti, imaju i tri primarijusa, četiri subspecijalista, pet diplomiranih medicinskih sestara, šest diplomiranih fizioterapeuta, dva logopeda i dva radna terapeuta. Premda neke druge, razvijenije sredine, imaju problem s kadrovima, Toplice Lipik su prošle godine zaposlili specijalizanticu iz fizikalne medicine tako da se kontinuitet zapošljavanja mladih liječnika nastavlja istaknuo je na samom početku ravnatelj Darko Kelemen te dodao kako trenutno imaju 200 zaposlenih, 186 u stalnom radnom odnosu. Trinaest je zaposlenih liječnika, od čega je jedna umirovljenica koja je zaposlena na četiri sata. Povećan je broj zdravstvenih radnika za 17%, odnosno u ukupnoj strukturi broj visoko i više obrazovanih se popeo s 18% na 31%.IMG 9269.img

Dr. sc. Lana Bobić Lucić zaposlena je u lipičkoj Specijalnoj bolnici od 2010. godine, a živi u Pakracu odakle je došla iz Ivanić Grada i tamošnje Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Naftalan. Nedavno joj je dodijeljen stupanj doktora znanosti u znanstvenom području biomedicine i zdravstva, znanstvenom polju kliničke medicinske znanosti te znanstvenoj grani fizikalne medicine i rehabilitacije.

Kako je i sama naglasila, istraživanje za doktorski rad je kroz više godina rađeno upravo u Toplicama Lipik među pacijentima koji su boravili na rehabilitaciji te su odgovarali kriterijima samog istraživanja, a tema rada je bila „Učinak terapijskih vježbi propriocepcije na bol i funkcionalnu sposobnost u usporedbi sa standardnim vježbama u bolesnika s osteoartritisom koljena“. Cilj ovog istraživanja, istaknula je dr. sc. Bobić Lucić, bio je procijeniti učinke kombiniranog standardnog programa vježbanja uz dodatak vježbi propriocepcije na bol i funkcionalne sposobnosti bolesnika s osteoartritisom koljena u usporedbi samo sa standardnim programom vježbanja.

Naime, propriocepcija je sposobnost lokomotornog sustava za primjerene odgovore na specifične, a često i na neobične statičke i dinamičke podražaje, na čemu se temelji i široki spektar različitih oblika vježbanja koji su postali dijelom proprioceptivnog vježbanja (jedan vid vježbi ravnoteže), kazala je dr. sc. Bobić Lucić, istaknuvši važnost promoviranja tjelesne aktivnosti.

Početkom veljače dr. sc. Lana Bobić Lucić postala je nova pomoćnicu ravnatelja za kvalitetu, istaknuo je Darko Kelemen, napomenuvši da se radi o dužnosti od koje svi bježe jer sa sobom nosi izuzetnu odgovornost, a plaća nije ništa veća.

Predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik Slobodan Katunar također je čestitao dr. sc. Bobić Lucić na obranjenoj doktorskoj disertaciji naglasivši kako je od samog početka otkako je došao na čelo bolničkog upravnog odbora isticao kako je, osim samog ulaganja u infrastrukturu, još važnije ulagati u ljude, odnosno u struku, što je vidljivo na današnjoj kadrovskoj strukturi. „Prošle smo godine krenuli s natječajem za stipendiranje studenata medicine, što je izuzetno bitno jer na taj ćemo način pokušati neke od lokalnih studenata medicine zadržati da rade u ovoj sredini.“, rekao je Slobodan Katunar, dodavši kako za sad imaju potpisan jedan stipendijski ugovor, a otvoreni su i za stipendiranje novih studenata s našeg područja.

izvor: compas.com.hr