Subota, 13 Listopad 2012 15:15

Počasnim građaninom proglasili generala Markača

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SVEČANO OBILJEŽEN DAN GRADA LIPIKA I BLAGDAN SV. FRANJE ASIŠKOG -

LIPIK - Središnja proslava Dana grada Lipika održana je 4. listopada na blagdan njegova zaštitnika sv. Franje Asiškog. Nakon polaganja vijenaca za poginule u Domovinskom ratu u istoimenoj crkvi služena je sveta misa a potom su se domaćini i njihovi gosti okupili u Multikulturalnom centru na svečanoj sjednici gradskog Vijeća. Sve nazočne je najprije pozdravio predsjednik Vijeća Ivan Molnar osvrnuvši se potom na poteškoće s kojima su se građani Lipika sretali proteklih godinu dana zbog globalne ekonomske krize. Dio planova, kazao je Molnar, nisu realizirani ali to ne znači da se od njih odustalo nego su samo odgođeni za bolja vremena.

DAN GR   Detaljnije o aktivnostima tijekom proteklih godinu dana govorio je gradonačelnik Antun Haramija. - U tijeku je realizacija projekta „Stazama lipicanaca i kune“ koji provodimo s Gradom Pakracom i Poduzetničkim centrom Pakrac, a obuhvaća uređenje jezera Raminac, Pjeskara i Matkovac te izletišta Omanovac. Dovršetak će biti u proljeće slijedeće godine, a time ćemo dobiti novu turističku ponudu za oba grada. Osnovana je i akcijska grupa LAG čiji je cilj poticanje ruralnog razvitka – kazao je gradonačelnik. Podsjetio je potom i na mnogobrojne infrastrukturne i komunalne radove te posebno na investicije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju. - Nadamo se i skorom rješenju pitanja Zdravstveno rekreacijskog centra jer su zainteresirani investitori iz Velike Britanije već nekoliko dana u Zagrebu i u Ministarstvu financija vode intenzivne pregovore – dodao je gradonačelnik Haramija. Govoreći o planovima za predstojeće razdoblje spomenuo je obnovu zgrade bivše robne kuće te izgradnju sportske dvorane u Poljani. Gradonačelnik se na kraju govora zahvalio svim tvrtkama na području grada, organizatorima raznih manifestacija i posebno mladima koji svojim radom doprinose boljoj kvaliteti života u Lipiku.    

  Svečanom obilježavanju Dana grada prisustvovali su i predstavnici gradova prijatelja Lipika iz Hrvatske i inozemstva pa su prigodne čestitke Lipičanima uputili Nikola Hajdić, načelnik općine Mljet, Rajmond Brodik, načelnik slovačkog gradića Jasenove, Klaus Meier, gradonačelnik njemačkog grada Neustadt an der Aisch, Jean Claude Dumont, gradonačelnik francuskog grada Coucy-le-Chateau i Djula Opaš, gradonačelnik mađarskog grada Igala. Čestitkama su im se pridružili i gradonačelnik Pakraca Davor Huška, te župan Požeško-slavonski Marijan Aladrović.    

DAN  Već prema tradiciji na svečanoj sjednici gradskog Vijeća podijeljena su priznanja zaslužnim građanima i udrugama pa su tako ove godine godišnju nagradu dobili Darko Almaši za dugogodišnji predani rad u prosvjeti, Davor Marukić za uspjehe u obogaćivanju kulturnog života grada, Vlado Stakor za uspješan rad i doprinos razvoju radio amaterstva i tehničke kulture na području Grada Lipika te Vatrogasna zajednica Pakrac – Lipik za dugogodišnju uspješni rad na organizaciji i unapređenju vatrogastva. Počasnim građaninom Lipika proglašen je general Mladen Markač.Odluku o tome gradsko Vijeće je donijelo na prijedlog Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. U obrazloženju prijedloga članovi udruge podsjećaju na ulogu koju su na pakračko-lipičkom području imale Antiteroristička jedinica Lučko i bjelovarske Omege počevši od 1. ožujka 1991. godine, preko 19. kolovoza i drugih akcija sve do Bljeska 1995. godine. "Zapovjednik Antiterorističke jedinice Lučko, a kasnije i svih postrojbi Specijalne policije bio je general Mladen Markač. Prema tome, kako je velika uloga specijalnih postrojbi policije, tako je velika i uloga generala Markača kao osobe u obrani ovog našeg kraja. Mišljenja smo da je to dovoljan razlog da ukažemo čast generalu Mladenu Markaču da bude naš počasni građanin, ali i da nama bude čast što imamo njega za sugrađanina" – navodi se u obrazloženju. Inače, povelja o proglašenju počasnog građanina na svečanoj sjednici gradskog Vijeća nije uručena nego će se to učiniti 6. prosinca kada Lipik obilježava dan oslobođenja. Lipičani se nadaju kako bi tada povelju mogao osobno preuzeti general Markač. (v.m.)