Utorak, 28 Kolovoz 2018 13:33

Pakrac obilježava 200 godina organiziranog obrtništva u gradu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZNIMAN GOSPODARSKI JUBILEJ U SRCU SLAVONIJE -

Pakrac je rijedak grad u kontinentalnom dijelu Hrvatske koji ima bogatu, razgranatu te prije svega dugu gospodarsku tradiciju obrtničke aktivnosti. Ove godine bilježi poseban jubilej – 200 godina organiziranog obrtništva u gradu, s kojim se malo koja sredina na prostorima jugoistočne Europe može pohvaliti.

Prije dvije stotine godina na području Pakraca osnovan je mješoviti ceh, kojim je označeno organizirano djelovanje i udruživanje obrtnika na tadašnjem području grada. Naravno da su i prije osnivanja ceha, na području Pakraca djelovali obrtnici, no prije dvjesto godina odlučili su napraviti sasvim razumljiv gospodarski potez – udružiti se, zajednički djelovati, organizirati se te na taj način osnaživati ne samo pojedinačne, nego i zajedničke poslovne interese i ciljeve – istaknula je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca osvrćući se na iznimnu gospodarsku obljetnicu grada kojemu je na čelu.

Danas je Pakrac poduzetnički grad s brojnim vlasnicima obrta i tvrtki, kao jednim od glavnih nositelja ekonomije ovog dijela Hrvatske, a naslonjenih na iznimnu tradiciju i povijest, te prije svega pomognutih brojnim mjerama koje gradska vlast ulaže u razvoj poduzetništva.

Obrtništvo Pakraca razvijeno je poglavito u sektoru kontinentalnog turizma i ugostiteljstva, građevini, trgovini na malo, te ono što je iznimno specifično za ovaj grad – prerađivačkoj gospodarskoj grani, posebice obradi i preradi drveta. Ukupno na području grada trenutačno posluje 208 poslovnih subjekata; od čega 103 trgovačkih društava i 105 obrta.

Grad Pakrac nudi poduzetnicima svoj Program poticanja zapošljavanja i razvoja poduzetništva. Isti ima 4 mjere (poticaji za zapošljavanje, pokretanje obrta/poduzeća, ulaganja u dugotrajnu imovinu i priprema za EU fondove). Osim toga, moguća je stalna podrška i pomoć kako postojećim, tako i onima koji se žale baviti poduzetništvom u vidu besplatnih edukacija i osobnih kontakata sa zaposlenicima Poduzetničkog centra Pakrac (lokalne razvojne agencije) – izjavila je Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca ističući da će središnja manifestacija proslave 200 godina organiziranog obrtništva na području grada biti 20. listopada ove godine kada se u tom dijelu Lijepe naše održava deseti po redu Sajam obrtništva, gastronomije, turizma i tradicijskih zanimanja pod nazivom Slavonski Banovac.

Tekst/foto: Grad Pakrac