Četvrtak, 23 Kolovoz 2018 10:21

Potpisan Sporazum o suradnji s Općinom Čapljina

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Grad Požega u suradnji s Gradom Velikom Goricom te Općinom Čapljina kao nositeljem, aplicirali su te uspješno proveli projekt „Knowledge is power - together for EU“ vrijedan 24.190,00 eura financiran iz programa Europa za građane. Ovim projektom uspostavljena je suradnja s Gradom Velika Gorica te Općinom Čapljina u Bosni i Hercegovini te dobivena prigoda za razmjenu iskustava o životu u Europskoj Uniji. Identificirane su mogućnosti za buduću suradnju kroz inovativne koncepte i uključivanje građana u projekte kroz volontiranje, a sve s naglaskom na dugoročno i održivo partnerstvo.

U trodnevne aktivnosti održane od 17. do 19. kolovoza u Općini Čapljina uključilo se 265 lokalnih i međunarodnih sudionika, istakle su se potrebe međukulturalnog dijaloga te mogućnosti poboljšanja uvjeta za civilno i demokratsko sudjelovanje na razini Unije. Osnovna tema bila je Budućnost Europe i to s ciljem da se pomogne građanima Čapljine da vizualiziraju svoju budućnost u EU kroz diskusije, radionice i okrugli stol gdje su međunarodni sudionici prezentirali mogućnosti i prilike koje pristupanje Europskoj Uniji može donijeti. Kroz radionicu, sudionici su dobili prigodu upoznati se i prezentirati jedni drugima svoje gradove, kulturu i projekte na kojima su angažirani.

Poseban naglasak stavljen je na suradnju Grada Požege s Općinom Čapljina i Gradom Velika Gorica u pogledu zajedničkih projekata kojima će se aplicirati na EU fondove. Potpisivanjem sporazuma utvrdilo se postojanje zajedničkog interesa za suradnju u programima Europske Unije i to poglavito u područjima vezanim za zajedničku europsku povijest i aktivno europsko građanstvo kroz umrežavanje, razmjenu znanja, iskustava i tradicije, a sve zasnovano na međusobnom razumijevanju i uvažavanju različitosti što predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe.

Tekst/foto: Grad Požega