Srijeda, 26 Rujan 2012 13:18

Naknada za štete neće biti

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
OVOGODIŠNJE ŠTETE OD ELEMENTARNIH NEPOGODA OKO 150 MILIJUNA KUNA - 

POŽEGA - Više od 53 milijuna kuna iznosi prva procjena štete od suše na području Požeško-slavonske županije iako taj iznos nije konačan budući da još nije prošao rok od 60 dana do kada će se znati konačna procjena . Na žalost suša je druga ovogodišnja elementarna nepogoda koja je zadala dodatni udarac slavonskim seljacima. Naime nakon mraza početkom travnja ove godine koji je ubrao plodove s voćnjaka i vinograda od suše su sada najviše nastradali ratari i rane proljetne kulture. - Na 13.600 hektara imamo procjenu da šteta iznosi 53,1 milijun kuna. Pribroji li se ovim štetama i one prijašnje očekujemo da će ovogodišnja šteta od elementarnih nepogoda biti između 130 do 150 milijuna kuna - rekao je požeško-slavonski župan Marijan Aladrović.

Na žalosti niti voćarima niti ratarima država ne može pomoći, a pomoć koju može dati županija i više je nego simbolična, tako da će seljacima iduća godina uistinu biti izuzetno teška.

- Meni je već prije bilo jasno da naknada od štete neće biti. S obzirom da i sam imam voćnjak znam koliko su velike štete u voćarstvu. Na razini Hrvatske voćari imaju između 800 i 900 milijuna i tada je već bilo jasno rečeno da država nema novca. Najveća šteta koja je brojčano iskazana je na području Pleternice, Kutjeva i drugim sredinama. U Pleternici oko 10 milijuna kuna, u Brestovcu 4 milijuna kuna, u Kutjevu 9,4 milijuna kuna, u Kaptolu 3,8 milijuna kuna u Požegi oko 2 milijuna kuna u Velikoj oko 4 milijuna kuna, u Lipičkom kraju 5,3 milijuna kuna, Čaglinu oko 8 milijuna kuna, Jakšiću 4,6 milijuna kuna te u pakračkom kraju oko 2 milijuna kuna iako napominjem da će se konačne štete znati nakon 60 dana kada konačan obračun šteta bude gotov - rekao je Aladrović. (V.Re.)