Ponedjeljak, 24 Rujan 2012 11:07

Krenula realizacija projekata vrijednih 69 milijuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

20. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – I 20. sjednica Gradskog vijeća održana je bez vijećnika HDZ-a, dok su ostali oporbeni vijećnici uredno došli na sjednicu. Kako nisu ni državni praznici, niti blagdani, a i godišnji odmori su prošli, očito vijećnicima iz redova HDZ-a smeta nešto drugo da sudjeluju u radu vijeća.

Desetak vijećničkih pitanja kako iz redova oporbe, tako i od vijećnika SDP-a odnosilo se kako na radove u tijeku, tako i na planirane u tijeku ovog i slijedećih mjeseci na području grada Požege i prigradskih naselja. – Kotač zamašnjak se pokrenuo, pomaci su itekako vidljivi, a u idućem vremenu grad Požegu ćemo promijeniti u pozitivnom smislu do neprepoznatljivosti – istakao je gradonačelnik Zdravko Ronko odgovarajući na pitanja vijećnika.

Vijećniku Mladenu Pilipoviću odgovorio je da su radovi na pješačkom mostu preko Orljave u tijeku i bit će završeni do kraja rujna, a zajedno s pristupnom stazom, javnom rasvjetom i novom bistom Nikole Tesle predane građanima na upotrebu 12. Listopada, kada Požega obilježava 100 godina elektrifikacije. Drugi most preko Veličanke i šetnica uz Orljavu grade se, a sastavi dio su većeg projekta kojim će se omogućiti da svi učenici koji idu prema četiri srednje škole idu novim i sigurnijim pravcem, kojemu slijedi slijedeće godine gradnja pothodnika ispod Osječke ulice vrijednog 4,5 milijuna kuna. Uređuju se i ulice na nekoliko mjesta u gradu, započeta rekonstrukcija ulice republike hrvatske u kojoj će se dobiti i dodatnih 20 parkirnih mjesta, uskoro kreće rekonstrukcija Thalerove i radovi na uređenju oko 2 km ulice Varelovac, vrijedni preko 2 milijuna kuna.

Vijećnica Marica Zovko saznala je da radovi na Glazbenoj školi počinju 17. rujna, da je izvođač Presoflex gradnja, najbolji ponuđač sa 10,5 milijuna kuna, što je znatno niže od planiranih 14 milijuna kuna. Sredstva su osigurana i rok za završetak je 30 ožujka 2013.godine, kada se škola kandidira Ministarstvu znanosti za kompletnu opremu. Novih 2788 kvadrata učionica, kabineta, dvije manje i jednom velikom koncertnom dvoranom očekuje učenike od nove školske godine.

Riješeni su i imovinsko-pravni problemi u Golobdrcima, pa kreće nastavak rada na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži i u preostalom dijelu naselja. Vodovod i kanalizacija u vrijednosti 2 milijuna kuna trenutno se gradi u Novom Selu, a uskoro kreće i gradnja u Gornjim Emovcima vrijedna dodatnih 2 milijuna.

Radovi na vodovodu i kanalizaciji kreću i u naseljima Bankovci i Kunovci ovog mjeseca, a slijedećeg mjeseca u Donjim Emovcima i Emovačkom Lugu za što se izdvaja 3 milijuna kuna. Jedino će Turnići i Šeovci morati vodovod pričekati do proljeća.

Širenje vodovodne mreže omogućili su i radovi na crpilištu Dubočanka koji od prošlog tjedna daje 15 novih litara vode u sekundi, a uskoro će iz još dva bunara poteći dodatnih 30 litara vode u sekundi. Ova investicija vrijedna je 5,5 milijuna kuna.

- Time će pokrivenost s vodovodnom mrežom biti 99,3% domaćinstava grada Požege i prigradskih naselja, a 95,16% domaćinstava imat će kanalizaciju. U mojem desetogodišnjem mandatu udvostručen je broj naselja koja su dobila vodu a utrostručen broj naselja koja su dobila kanalizaciju – pojasnio je gradonačelnik Ronko usporedivši da to nemaju ni sva naselja u Europi.

Vijećnica Marina Mirković saznala je da su postignuti dogovori s Ministarstvom zaštite okoliša da se gradi Centar za zbrinjavanje otpada, ali da se zbrinjava otpad samo s područja naše županije. Smeće iz drugih županija neće se dovoziti u Zlatnu dolinu, naglasio je gradonačelnik Ronko. S Fondom za zaštitu okoliša dogovoreno je da se krene u izgradnju biološkog pročistača u sklopu CUPOV-a koji za sada samo mehanički pročišćava vodu. Fond bi osigurao 60% sredstava, a nakon toga bi od otpadnih voda u Orljavu tekla čista voda. S radovima se kreće krajem ove godine a investicija je vrijedna 40 milijuna kuna. – Svu dokumentaciju i potvrdu na glavni projekt imamo i po projekciji radovi će biti gotovi do sredine 2013. godine. Požega ide naprijed upravo zbog toga što ima projekte – zaključio je gradonačelnik Ronko.

Vijećnik Rastislav Navratil saznao je da se i u cestogradnji realiziraju planovi, pa tako i na dodatnih 60 km zapuštenih cesta koje je grad Požega morao preuzeti od Županijske uprave za ceste. Stanje cesta je snimljeno i sada se traži od zakonodavca da riješi podzakonskim aktima kako će se financirati te ceste. Nastavit će se i asfaltiranje na pravcu od Crkvenih Vrhovaca prema Lipovcu, u dužini od 1,8 km koji pripadaju sada gradu Požegi, a radovi kreću krajem listopada. Ostatak dionice završit će brodska županija.

Na proljeće slijedeće godine kreće sveobuhvatna rekonstrukcija Sokolove ulice i Jagodnjaka, te rekonstrukcija ulice Hrvatskih branitelja i Mlinske od vojarne do skretanja za Alagince. Predviđena i gradnja novog rotora u Zagrebačkoj ulici koju će uz grad Požegu financirati Hrvatske ceste, Hrvatske vode i jedna austrijska tvrtka. Time će biti suvremeno riješen i zapadni ulaz u grad Požegu.