Ponedjeljak, 23 Srpanj 2012 10:12

Izgradimo energetski učinkovitu rasvjetu

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA "VRIJEME JE ZA POŽEGU" PREDLAŽE  -

POŽEGA – Članovi Udruge „Vrijeme je za Požegu“ na svojoj tiskovnoj konferenciji istakli su potrebu ugradnje energetski učinkovite javne rasvjete u gradu Požegi, koja neće svjetlosno onečišćavati okoliš.

Neophodno je izmijeniti ne ekološku rasvjetu sa ekološkom koja ne utječe na biološku raznolikost, koja ne vrši rasipanje i preko 30% svjetlosti i što je najvažnije koja usmjerava svoje svjetlo na površinu koju treba osvijetliti. Nedopustivo je da u 2012. God., još uvijek imamo rasvjetnih žarulja sa živom i tražimo da se što hitnije i posljednja zamijeni, te da se zamijene sva rasvjetna tijela u obliku kugle koja su u nekim zemljama već danas zabranjena za upotrebu – kaže predsjednik udruge Nino Smolčić.

Neke od načina reguliranja i upravljanja javnom rasvjetom koja bi na taj način učinkoviti osvjetljavala kad treba, štedjela kad nema potrebe za rasvjetom, a time i smanjila svjetlosno onečišćenje predložio je Marijan Živković, profesor na Tehničkoj školi, koji je o tome pripremio i prezentaciju za javnost.