Utorak, 05 Lipanj 2012 12:12

Stanje u zdravstvu se promijenilo na gore

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

MINISTAR ZDRAVLJA RANKO OSTOJIĆ POSJETIO GRAD POŽEGU  -

POŽEGA – Grad Požegu posjetio je ministar zdravlja Ranko Ostojić, a požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka tom prilikom je informirao o stanju u zdravstvu Požeško-slavonske županije, te o stanju pojedinih zdravstvenih ustanova. Njegova prva ocjena je da se stanje u nekoliko posljednjih godina promijenilo na gore, posebno kada se tiče stanja u Općoj županijskoj bolnici Pakrac. - Kod bolnice u Pakracu je neracionalno i nezakonito poslovanje u nekim segmentima, poslovanje koje je protivno struci, uz cijeli niz problema i upotrijebit ću po drugi put sljedećeg tjedna svoje pravo ministra da smijenim ravnatelja bolnice Pakrac. U Domu zdravlja Požeško-slavonske županije je slična situacija, također neracionalno poslovanje, ogroman dug dobavljačima. Kao što znate, država je vlasnik i osnivač kliničkih bolnica, za razliku od županija koje su vlasnici i osnivači županijskih bolnica, specijalnih bolnica, doma zdravlja i zavoda za hitnu medicinu.  Ali, mnogi od njih se ponašaju i kao "pijani milijarderi" – rekao je ministar Ostojić te istakao i svijetli primjer u zdravstvu Opću županijsku bolnicu u Požegi.

DSCN4684- Na prijedlog gradonačelnika Ronka i mojeg zamjenika Marijana Cesarika ove godine, kao što vidite, uložit ćemo i dodatna sredstava u Opću županijsku bolnicu Požega, jer je ona za razliku od drugih bolnica svijetli primjer, jer nema nagomilanog duga i neracionalnog poslovanja, što nažalost nije slučaj s bolnicom u Pakracu i još nekim drugim bolnicama u državi - dodao je ministar Ostojić i najavio da Ministarstvo zdravlja ove godine u tu ustanovu ulaže značajna sredstva. Objedinjuje se hitni medicinski prijem u vrijednosti 6 milijuna kuna, u nabavu rendgen uređaja uložit će se 2 milijuna kuna i za monitore za praćenje vitalnih funkcija za jedinicu za moždani udar 100.000 kuna.

- Što se tiče Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Lipik, u tijeku je rekonstrukcija zgrade Dom 1 i Rimskih kupki u vrijednosti 10 milijuna kuna – rekao je ministar Ostojić svrstavajući je u bolnice u kojima nema problema, a posebno se osvrnuo na nenamjenska trošenja decentraliziranih sredstava u nekim ustanovama.- Dio je neracionalno i nenamjenski trošen. Samo za naknadu  štete potrošeno je 1,6 milijuna kuna, umjesto da je to utrošeno za investicije i za sve ono što treba u zdravstvu. To je vrlo ozbiljan problem, a posebno što je još bilo i drugog nenamjenskog trošenja zdravstvenih decentraliziranih kuna – istakao je ministar Ostojić.