Srijeda, 30 Svibanj 2012 16:01

Povratak Županijskog suda?

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGU POSJETIO MINISTAR PRAVOSUĐA ORSAT MILJENIĆ  -

ORSAT_1POŽEGA – U redovnom radnom posjetu svih institucija u sustavu pravosuđa kojih u Požegi ima nekoliko boravio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. On je posjetio institucije Kaznionice i grad Požegu. Neminovno da mu je postavljeno pitanje povratka Županijskog suda u Požegu, što posebno boli Požežane koji ovaj sud imaju oduvijek. - Situacija je riješena zakonom, mi ćemo kao ministarstvo analizirati i ovaj zakon i njegove dosege kao i svaki drugi i vidjet ćemo što će vrijeme donijeti. Ono što je sigurno jest da u perspektivi kod planiranja budućeg ustroja Hrvatska mora imati manji broj sudova, sudovi se moraju okupiti, biti specijalizirani, to će građanima omogućiti bolju uslugu. Ako bude velika prostorna udaljenost, mi ćemo ići na sudbene dane, tako da građani imaju mogućnost dobiti tu sudsku raspravu u svom mjestu, ali da su sudovi ipak koncentrirati na jednom mjestu. Što se tiče kaznenih sudova, naravno da ćemo uzeti u obzir i to da kazneni sudovi budu u blizini zatvora, odnosno da je to jedan jedinstveni sustav, ali sada o konkretnom ne mogu vam govoriti. Mi ćemo sada proanalizirati njihove učinke zakon i vidjeti što i kako dalje. – rekao je ministar Miljenić.

ORSAT_4Jedan od protivnika preseljenja Županijskog suda u Slav. Brod koji je to isticao i prije preseljenja, a i sada se zalaže za što brži povratak suda u Požegu, je požeški gradonačelnik Zdravko Ronko. – Ta ne greška nego nepravda bit će ispravljena ili me u politici neće biti – dodao je Ronko koji se za povratak zalaže i u Saboru RH.

Ministar Miljenić je najavio i mogućnost preseljenja Odgojnog muškog zavoda iz Turopolja u Požegu, te možda premještanje dijela populacije iz prekapacitiranih zatvora u požeški Zatvor.