Utorak, 03 Veljača 2015 11:16

Hrvatska poljoprivreda treba strukturne reforme

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLITIČKA AKADEMIJA HRVATSKE NARODNE STRANKE ODRŽALA TRIBINU -

POŽEGA – Hrvatska poljoprivreda – Zakonske procedure i regulative u 2015. godini, naziv je tribine koju je u HGK održala Politička akademija Hrvatske narodne stranke za svoje članove i zainteresiranu javnost, posebno poljoprivrednike i nositelje OPG-a. O temi je kao uvodničar govorio Krunoslav Perić, dipl ing agronomije i saborski zastupnik iz redova HNS-a i potpredsjednik saborskog Odbora za poljoprivredu Ivica Mandić. On je iznio HNS-ova stajališta na poljoprivredu i prijedloge za koje se zalaže HNS.

- Nakon Zakona o komasaciji koji je donesen 1987. god. u samostalnoj RH niti jedna komasacija nije provedena. Iz tih razloga u fazi donošenja i drugog čitanja Zakona o komasaciji mi kao HNS smo zagovarali da se dio poljoprivrednog zemljišta u okrupnjavanju tretira kao komasacija. Smatramo da su OPG-ovi u procesu okrupnjavanja puno više zainteresirani, puno su djelotvorniji i takva bi odredba koju mi predlažemo bila dobra. Sve opcije i lijeve i desne stranke koje su vodile poljoprivredu u ovih 25 godina nisu na adekvatan način našla rješenje po pitanju održive poljoprivrede, posebice u ruralnim prostorima. Naturalna proizvodnja u poljoprivredi za to vrijeme je pala za 50% – rekao je Mandić, koji u modelu koji predlaže HNS vidi donošenje napretka, jer planira mala i srednja poljoprivredna gospodarstva s točno određenom proizvodnjom u točno određenim prostorima. Mala i srednja gospodarstva treba Zakonskim aktima očuvati u tom prostoru i demografski obnoviti, pomladiti, jer su u OPG u najvećem dijelu preko 60 godina starosti, a samo 6% su mlađa od 40 godina. Poražavajući su i podatci o kvalifikacionoj strukturi i tu se mora uz pomlađivanje raditi na educiranju. Čak i gospodarstva koja počivaju na tradicionalnoj osnovi moraju ići putem udruživanja.

- Žurno se treba raditi na načinu udruživanja, jer financijske mjere koje su ispregovarane s EU samostalnim OPG-ima daju 50% povratnih sredstava. Ukoliko dolazi do organiziranog udruživanja poljoprivrednih proizvođača poticajna sredstava su 70% nepovratna. Ljudi sličnih proizvodnji se udružuju, a u svom udruženju imaju stručnu osobu koja ih usmjerava u proizvodnji. Kako smo naučili u dosadašnjim sustavima da će netko drugi odraditi za nas, toga u tržišnoj ekonomiji nema. HNS propagira mjerilo poduzetnosti, kvalitete i konkurentnosti. sada smo dio jednog velikog europskog tržišta od 500 milijuna i ako ne poštujemo ta pravila nestajemo – kaže Mandić, koji dodaje da sustav samo financijskih potpora do sada nije donio dobra rješenja. Poljoprivreda zahtijeva u idućih deset godina strukturne promjene, jer tu nema brzih rezultata. Ovih preostalih 23% državnog poljoprivrednog zemljišta ne bi se trebalo rasprodavati nego dati u dugogodišnje zakupe. Zemljište je završilo u privatnim rukama a s njime se na dosta primjera ne gospodari dobro, a kazneni sustav ne daje rezultata. Imamo deficitarnost u gotovo svim proizvodnjama, osim dostatne proizvodnje jabuka, mandarina, jaja, pšenice i kukuruza, sve ostalo je nedostatno, a imamo dostatno i zemljišta i vode.

Već 25 godina pričamo o povezivanju „zeleno i plavo“ moramo konačno i nešto napraviti po tom pitanju, pa HNS i ovdje ima konkretne prijedloge, ali za podlogu mora imati primjenjiv Zakon o poljoprivredi te da je on u funkciji.