Srijeda, 19 Ožujak 2014 09:50

Ivica Nikolić kandidat za gradonačelnika Kutjeva

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

(PROMO ČLANAK) KOALICIJA SDP-a I STRANKE UMIROVLJENIKA ZAJEDNO ZA KUTJEVO  -

- Svima postavljam samo jedno pitanje - Zašto?- zapitao se na tiskovnoj konferenciji Ivica Nikolić, dosadašnji gradonačelnik Kutjeva predstavljajući sebe kao kandidata i svoje suradnike za vijeće. – Do svega ovoga zaista nije trebalo doći da je bilo samo malo volje za suradnjom, ne bi danas imali konferenciju za izbore, nego predstavljanje određenih projekata. Sve je ovo isplanirano odmah nakon prošlih izbora, kada je javno rečeno da proračun makar bio i zlatan, neće proći. Na taj način su najavili rušenje proračuna a isto tako najavili rušenje gradonačelnika. IMG 1274U 2010. i u 2011. također nije bio usvojen proračun jer nije bilo većine u vijeću a ja nisam bio taj koji je raspustio vijeće iako sam mogao, jer tada su se ponavljali samo izbori za vijeće, ali ne i za gradonačelnika. Prema tome 2011. g. sam molio vijećnike da sjednemo za stol da raspravimo o svemu što treba, jer izborima svi gubimo. Rekao je moj zamjenik, gubimo puno, gubimo novce, a nažalost ovo je sramota što se radi, jer 350 tisuća između ostaloga ovi izbori koštaju. Tada 2011. godine nisam htio nove izbore, nisam htio ni sada, međutim neki su to već instalirali u 6. mjesecu 2013. godine. Na upit našoj bivšoj predsjednici vijeća na zadnjoj sjednici da li će sazvati još jednu sjednicu vijeća da se usvoji makar odluka o privremenom financiranju, odgovor je bio kratak „Ne“. Ona je bila dužna sazvati novu sjednicu i predložiti privremeno financiranje i bez obzira da li bi ta odluka bila usvojena ili ne to je trebala napraviti ona a ne gradonačelnik – ističe Nikolić, koji ove nove izbore vidi i u tome što neki vijećnici nisu htjeli ili nisu mogli shvatiti kako se provode projekti, kako se planira proračun, no najveću krivicu za to snosi bivša predsjednica vijeća i HDSSB koji su bili u vijeću potpomognuti manjim brojem vijećnika.
IMG 1278- Ono što se planira mora se staviti u proračun, baš zbog toga da to možete kandidirati. Kruže okolo velike priče o dnevnicama, seminarima, putovanjima. To su stvari koje su obuhvaćene projektom Gospodarske zone i sva sreća pa o tome svemu postoje zapisi. To se odnosi na naše vinare, gospodarstvenike, pčelare i sve ostalo. Mi smo imali zakonsku obvezu ići u tri zemlje Europske unije, Slovenija, Austrija, Mađarska po osam osoba u svaku zemlju. Imali smo obvezu otići u te zemlje da vidimo kako oni vode projekte, kako se radi, što nakon provedbe projekta. Ono što je najbitnije ta sredstva nije platio grad Kutjevo, nego porezni obveznici EU, iz fondova EU. Seminari i radionice nisu bili za gradonačelnika ili vijećnike, nego za gospodarstvenike, obrtnike, buduće gospodarstvenike i to besplatni. To smo i svu dokumentaciju pokazivali, međutim nije se htjelo shvatiti - pojašnjava Nikolić koji kaže da današnje priče o 12 milijuna kuna duga su potpuna nebuloza i obmana, posebno što taj iznos svi licitiraju po potrebi. Postoji snimak kada stanje grada preuzima povjerenica igdje se lijepo kaže da tada ima obveza 5 milijuna kuna. taj zapisnik ide po Kutjevu ali se tumači krivo.
Od tih 5 milijuna kuna 1 milijun kuna su obveze za kredit mjesečno 25 tisuća kuna do 2017. godine. Nadalje 2,4 milijuna kuna plaća se iz EU fondova za Gospodarsku zonu i poduzetništvo, a 1,4 milijuna kuna plaća Ministarstvo poduzetništva i obrta. Dakle situacija nije takva kako se priča, nego priče nanose samo štetu gradu Kutjevu. Drugi se pozivaju na neke stručne timove koje će osnovati za pravljenje projekata, oni samo dokazuju jedno, da smo mi imali timove koji su znali napraviti projekte, jer mi smo upravo na tim projektima dobili sredstva EU. Sada smo neke projekte izgubili, a neke zaustavili. Projekte za koje smo izabrali izvođače, Vetovo obilaznica, Bektež kanalizacija su vrlo upitni jer istječu rokovi za potpisivanje ugovora. Projekti za koje imamo gotove građevinske dozvole gubimo vrijeme, istekli su rokovi za prijavu na natječaje ministarstva, a tu se radi o jako puno naselja i jako puno projekata. Kad je u pitanju vodovod, tu je Šumanovac, Tominovac, Bjeliševac, Mitrovac, Venje a kanalizacija Šumanovac, Tominovac, Bjeliševac. Zaustavljen je završetak projektne dokumentacije za pješačku stazu Vinkomir u Kutjevu, kanalizacija 7 ulica u Kutjevu, kanalizacija u Kuli, druga faza Vetovo, Mitrovac, vodovod u Gradištu i Lukaču. IMG 1277U pitanju su i drugi projekti od 168 milijuna kuna, a izgubljen je i dugo očekivani projekt Vinskih cesta, vrijedan 10 milijuna kuna, koji se trebao protezati kroz 6 naselja. Tu smo trebali sudjelovati samo s 1% i to je velika greška onih koji su izazvali ove izbore. Kada kažu da rade za dobrobit grada Kutjeva i svih, mislim da lažu i mene i sve nas u Kutjevu – kaže Nikolić, koji tumači da sredstva od izvornog proračuna od 7,5 milijuna kuna do planiranog od 18 milijuna kuna dolaze upravo iz projekata, i to nije proračunski manjak. Napomenuo je da uspoređujući s drugim gradovima on kao gradonačelnik se nalazio na dnu s najmanjom plaćom od 8.087 kuna, a zamjenik je bio volonter. Prodavanje filozofije o smanjenju plaće su priče za malu djecu. Za mjesto gradonačelnika treba i neko iskustvo i radno i životno, što on i ljudi s njegove liste imaju.
Za kraj je opet postavio jedno pitanje koje daje odgovor na mnoge stvari oko lokalnih izbora u Kutjevu. – Ako je stanje toliko loše u Kutjevu kakvim ga prikazuju i kakvim ga žele neki kandidati prikazati, zašto onda u Kutjevu imamo toliko kandidata? Zašto toliko kandidata želi nastaviti planirane projekte, zašto toliko njih želi dovršiti projekte koje smo mi započeli. Zašto? Odgovor se nazire sam, stanje u gradu Kutjevu nije takvo kakvim ga prikazuju i zbog toga šire neistine i laži jer istina nije na njihovoj strani. zato drage sugrađanske i sugrađani upitajte se i vi Zašto imamo izbore u Kutjevu i zašto imamo toliko kandidata. Zato pozivam sve vas da izađete na izbore 23. ožujka i da date svoj glas koaliciji SDP-HSU, date svoj glas meni i mom zamjeniku Deniju Paviću, da nam omogućite ono što smo započeli. Zaokružite listu za vijeće grada Kutjeva broj 8 i listu za gradonačelnika Kutjeva Ivicu Nikolića, i zamjenik Deni Pavić, listu broj 5.
Na listi za vijeće nalaze se još i kandidati Miro Petrovicky, Stjepan Kordiš, Milan Tonček, Đurđica Vaniš, Zdravko Cipov, Samanta Klobučar, Magdalena Križanović, Sanja Šćiran, Tomislav Strapač, Željko Puharić, Goran Kljajić, Danijela Majetić, Jan Kamenčak i Miodrag Čamak.