Srijeda, 15 Siječanj 2014 15:14

HSS će i dalje voditi Željko Jakopović

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA ŽUPANIJSKOG ODBORA HSS  -

POŽEGA – Delegati gradskih i općinskih organizacija Hrvatske seljačke stranke na redovnoj Izbornoj skupštini izabrali su svoje rukovodstvo koje će ih voditi slijedeći mandat, ali i kroz nekoliko ciklusa izbora, na kojima HSS očekuje daleko bolje rezultate nego do sada. HSS Požeško-slavonske županije po jednoglasnoj odluci i dalje će voditi Željko Jakopović, a u tome će mu pomagati četiri dopredsjednika Ivana Ivanika, Ivica Fliszar, Vinko Strganac i Josip Soudek. Za tajnika je izabran Predrag Livak, za blagajnika Krunoslav Pavić a u Županijski odbor ušli su Danica Toman, Mijo Puharić, Domagoj Cider, Vlado Andrišek, Marko Ašenbrener, Ivan Sali, Josip Zdravović, Ivan Đurić, Josip Čačić i Ivan Kmetić.
 

IMG 6248Izvješće o radu i manifestacijama koje njeguje HSS u proteklom razdoblju podnio je dosadašnji predsjednik Željko Jakopović, koji je HSS preuzeo u teškom razdoblju za stranku, kada je imala najmanje saborskih zastupnika i najmanje osvojenih mjesta na lokalnim izborima. Krenula je uspješna konsolidacija stranke i ta stogodišnja stranka se počela vraćati u narod, u selo. – Na izborima za županiju smo ostvarili rezultate kakve jesmo, mogli su biti bolji, no sa sredstvima kojima smo raspolagali nismo mogli puno više, jer su daleko više sredstava od nas imali i nezavisna lista, HDSSB i drugi za promidžbu. Ono što imamo je istinski naše a u perspektivi mislim da možemo ostvariti bolje rezultate. IMG 6249Ostvarili smo 11 vijećnika na općinskim, gradskim i županijskim razinama a imamo i jedno mjesto zamjenika župana. Svi izabrani su pravi HSS-ovci koji žive u duhu HSS-a, i pridonose konstruktivnim radom razvoju svojih sredina – rekao je Jakopović, koji je istakao da HSS kao tradicionalna stranka drži do starih običaja, a jedan od njih je odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu, odlazak na grob Stjepana radića, a da će se ove godine pokušati i realizirati stara ideja da se negdje na potezu požeške ulice koja nosi njegovo ime postavi i bista Stjepanu radiću. – To je naša inicijativa i mi tražimo samo suglasnost gradskih vlasti, nismo tražili nikakva sredstva za to postavljanje, samo odobrenje mjesta na kojemu da stavimo bistu na koje mjesto ćemo moći polagati vijenac povodom HSS-ovih obljetnica. Imamo razumijevanje za tešku situaciju i nećemo opterećivati gradski proračun za dodatna sredstva.
 

U jednoj velikoj inventuri i preslagivanju formirana su i izabrana rukovodstva u 4 grada i 4 općine, a predstoji im još formiranje novih organizacija u gradu Pakracu i općini Brestovac, gdje HSS danas nema svoje organizacije iako ima članstva, kako staroga, tako i novoga ali i upita za učlanjenje.
 

IMG 6255- Naša županija je još uvijek u velikim financijskim problemima, no u suradnji s koalicijskim partnerima uz jednu konstruktivnu suradnju problemi se rješavaju. Rade se primarna četiri cilja, rješavanje kredita, kamata, uredno financiranje zaposlenika, i financiranje zakonskih obveza prema školstvu, zdravstvu i javnim ustanovama, ali nastojimo u poljoprivredi potaći razvoj radno intenzivnih kultura, kao što je uzgoj duhana, povrtlarske kulture kao što je uzgoj krastavaca. To je nešto što bi ova mala gospodarstva koja imaju male površine poljoprivrednog zemljišta mogla potaći da kvalitetno zarade. Moram napomenuti da se u hrvatskoj državi proizvede oko 200 tisuća pršuta, a da se pojede oko 500 tisuća pršuta, koji uglavnom dolaze iz uvoza. Nevjerojatno da se u Slavoniji taj manjak ne može proizvesti, a potencijala ima. Može se to proizvesti i plasirati dalje kroz istarski ili dalmatinski pršut koji ima poznati brand. U tom smjeru moramo ići i to će biti namjera i pravac rada HSS-a – istakao je Jakopović, koji veliki problem vidi i u stočarstvu i mljekarstvu, koje već pet godina znatno opada i tu mora postojati šansa da se uz poticanje ta proizvodnja vrati. Imamo i znanja i sposobnost da to sve okrenemo u pozitivnom smjeru, jer ovakav pristup poljoprivredi nije dobar.
 

IMG 6250- Mi svi među nama moramo naći najbolji način međusobnog uvažavanja, naći ono najbolje, udružiti se sa strankama pučkim, demokršćanskim, desnog centra i tako na zajedničkoj osnovi ostvariti uspjeh i promijeniti ove trendove koji zasigurno nisu dobri – zaključio je Željko Jakopović, zahvaljujući na ponovnom izboru da vodi HSS u županiji.
Izbornoj skupštini nazočio je i predsjednik središnjice HSS-a, Branko Hrg, saborski zastupnik i gradonačelnik Križevaca koji je istakao da se sada nakon dvije godine sanira kuća HSS-a koja dobiva sada i čvrst krov pod kojim će moći stati svi članovi HSS-a. Treba i počelo se više vremena voditi o podmlatku stranke, koji će preuzeti nošenje tereta stranke. Stranka se priprema i uzet će veće učešće u izborima za Europski parlament, u izborima za predsjednika RH, kada će se HSS sigurno očitovati za koga glasati i javno reći koga će članovi HSS-a poduprijeti, a nakon toga dolazi novi ciklus izbora za hrvatski parlament.