Četvrtak, 09 Siječanj 2014 16:05

Dužnosnici i djelatnici 10% manje plaće

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

USPJEŠAN DOGOVOR POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE I SINDIKATA  -
 

POŽEGA – Nakon uspješno završenih pregovora između Požeško-slavonske županije, predstavnika djelatnika i sindikata potpisan je dodatak kolektivnog ugovora prema kojemu se zaposlenicima Županije plaće smanjuju za 10% i prema kojemu se odriču regresa, uskrsnica i božićnica. – Morali smo učiniti jedan korak i smanjiti plaće za 10% u 2014. godini. Zahvaljujem se sindikalnim predstavnicima i djelatnicima županije koji su razumjeli potrebe i probleme u kojima se nalazi naše gospodarstvo i naša županija i svjesni da štednjom i metodom dobrog gospodara možemo učiniti taj korak. Nije bilo nikakvih otpora i nadam se da će slijedeća godina biti kvalitetnija – rekao je na potpisivanju Ugovora požeško-slavonski župan Alojz Tomašević pojašnjavajući da se na taj način županija približava i onoj točki koju je do sada probijala i isplaćivala masu plaću veću od dozvoljenih 20% posto izvornog proračuna.
IMG 6049Dodatak kolektivnom ugovoru ispred Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH potpisao je Boris Pleše koji je istakao privremenost ovog dodatka dok traje ova teška situacija. – Kao i u mnogim jedinicama lokalne uprave na nivou Hrvatske smanjuju se prava zaposlenika, bilo u regresu, smanjenju plaća ili otpuštanjima ljudi. Ova županija prije sedam godina je bila prva jedinica lokalne samouprave u kojoj je bila obustavljena isplata plaća jedno vrijeme zbog teške situacije, pa je naš sindikalni odbor prihvatio ovu ustegu materijalnih prava kao privremenu uz nadu da će se ova prava vratiti u stare parametre.
Svjesni činjenice da nema dovoljno sredstava te da probijaju zakonom odobrenu masu plaća i zaposlenici su se složili s ovom odlukom. – Odrekli smo se 10% plaća, regresa i božićnice jer nismo imali previše izbora, dvije opcije ili smanjiti svima plaću ili da sedam djelatnika dobije otkaz. Dogovorili smo se sa županom da se ipak smanje plaće, a nadam se da će već slijedeći proračun za 2015. godina donijeti povratak tih prava – rekao je Ljuban Čolić, predsjednik Sindikata službenika županije, koja ima zaposlenog 41 djelatnika što je najmanji broj od svih županija.