Srijeda, 11 Prosinac 2013 15:46

To su lažna predstavljanja bivšeg gradonačelnika

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

HDZ REAGIRAO NA LAŽNE OBMANE GRAĐANA OD SDP-a  -

POŽEGA – Na temu uspješnosti prethodne SDP-ove vlasti u gradu Požegi koja se lažno predstavlja i obmanjuje građane svoju tiskovnu konferenciju sazvao je Županijski odbor HDZ-a. Na tu temu progovorili su Franjo Lucić, predsjednik ŽO HDZ-a, Ante Šolić, predsjednik GO HDZ-a i Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan. – Neutemeljene optužbe da je samo za šest mjeseci nova vlast u gradu oštetila građane Požege za 100 milijuna iznio je bivši gradonačelnik Ronko. Svakom normalnom čovjeku, koji prati zbivanja unutar desetak godina jasno je da su to lažna predstavljanja, neznaju kako bi opravdali svoj nerad u proteklih desetak godina, a gle čuda samo u šest mjeseci vladavine HDZ-a i gradonačelnika Neferovića kako su oštetili građane za 100 milijuna kuna. To je čista laž – tvrdi Lucić, koji to opravdava samo jednom činjenicom da je uvijek cijeli proračun grada bio na nivou 70-tak milijuna kuna, a ovaj zadnji izborno prenapuhani jedva preko stotinu milijuna, u koji su unesene i kapitalne investicije države, što gradovi nikada ne stavljaju u svoj proračun, pa odakle onda šteta u visini cijelog proračuna samo za 6 mjeseci.
 - Htio je sebe i SDP istaći kao uspješne, a mi smo znali da sve radove iz svoga planiranog proračuna ne može izvršiti i to smo jasno rekli prije njegovog usvajanja. Što je bivši gradonačelnik ostavio u nasljeđe, o tome ćemo posebno upoznati građane. Naravno da od projekata nije bilo ni govora nego je ostavio deficit u gradu Požegi, koji je vidljiv na svakom koraku. U proteklih deset godina vodio je isključivo politiku podmićivanja i potkupljivanja, razno raznih udruga i kupovanja biračkih ruku. No ljudi su konačno shvatili da SDP-ova vlast pod vodstvom Ronka nije ništa napravila u proteklih deset godina u gradu Požegi, osim šminkanja i uljepšavanja. Gradonačelnik Neferović kada je došao nije zatekao ama baš niti jedan projekt, osim započetog projekta Glazbene škole i knjižnice. Niti jednog europskog projekta, niti jednog idejnog rješenja, to je prava istina o kojoj se mora govoriti – istakao je Lucić, koji je naveo primjer ostalih gradova koje vodi HDZ u kojima se provede na desetke projekata, no to su naravno prepoznali i sami građani koji su to prepoznali na lokalnim izborima i svoje glasove u većini dali HDZ-u. To je potvrda da HDZ radi dobro.
Posebno Lucić ističe da svi gradovi koje vodi HDZ imaju projekte predane ali upravo Vlada RH i Ministarstvo regionalnog razvoja nije raspisalo uvjete za povlačenje novaca iz Europe. Samo Pleternica ima projekata za preko 300 milijuna kuna, a sad vidimo da ćemo te projekte ministarstvu moći predložiti tek u jesen 2014. godine jer se u državi kasni s provođenjem. Tako da ćemo i ove i slijedeće godine platiti više članarine u EU nego što ćemo povući novca iz europskih fondova, koje ćemo koristiti tek od 2015. godine. Ministarstva opstruiraju gradove koji imaju HDZ-ovu vlast jer ne odobravaju ponuđene projekte a novac vraćaju u državni proračun. Kada je neko ministarstvo potpisani ugovor o sufinanciranju investicije poslije povlačilo, kao što je slučaj s Glazbenom školom, pitao je Lucić, tko to onda lobira u Zagrebu, za ili protiv Požežana, kada zaustavlja projekt od bitne važnosti za mlade i Požegu. Lobira se da grad Požega ne dobije niti jedne kune ni za jedan projekt.