Srijeda, 04 Prosinac 2013 11:22

Počasni građanin general Mladen Markač

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

3. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE  -

PLETERNICA – treća sjednica Gradskog vijeća grada Pleternice u nekoliko točaka bavila se statutarnim i normativnim uređenjem, tako je nadopunjen Statut grada Pleternice, dopunjen Statut Dječjeg vrtića Tratinčica, dopunjen Statut Gradske knjižnice i čitaonice, dana suglasnost na diobu Komunalne tvrtke Tekija d.o.o., pošto i grad Pleternica ima suvlasnički udio u toj tvrtki.

Donesena je i odluka da se novi Tehnologijski centar s Poduzetničkim inkubatorom dade na upravljanje Poduzetničkom centru Pleternica. Gradonačelnica Antonija jozić informirala je da su u Poduzetničkom inkubatoru za sada smještene tri tvrtke poduzetnika početnika koji imaju zaposlene ukupno tri osobe, a da se pismom namjere obratilo još osam poduzetnika početnika tražeći smješta u inkubatoru i početak svog poslovanja.
 

Odluka o gradskim nagradama i počasnom građaninu
 

Kako ovog tjedna slijedi obilježavanje Dana grada Pleternica donijeta je i odluka o dobitnicima gradskih nagrada, a na prijedlog odbora za nagrade grada. Imena osoba i udruge dobitnike nagrada priopćio je predsjednik GV Marijan Aladrović – Počasnim građaninom grada Pleternice imenovan je umirovljeni general HV Mladen Markač. Kolektivne nagrade grada Pleternice dobili su DVD Zagrađe koje obilježava 80 godina postojanja, DVD požeška Koprivnica koje obilježava 6o godina postojanja, NK Sulkovci koje obilježava 60 godina postojanja i LD Vražjak Sesvete koje obilježava 60 godina postojanja i rada. Nagradu grada Pleternica dobili su i planinari Ivan Božić i Milan Rajič, koji su obišli sve planinarske destinacije i planinarske vrhove u hrvatskoj, a nagrađeni su i od Saveza planinara Hrvatske.
 

Vijećnička pitanja uvijek zanimljiva
 

Uvijek je najzanimljivije na sjednici svih vijeća polusatno postavljanje pitanja vijećnika, a tako su i na Gradskom vijeću Pleternice vijećnici postavljali masu pitanja, pa sva čak nisu stigla ni biti postavljena u prvih pola sata. Vijećnike je zanimalo što grad Pleternica poduzima za otvaranje novih radnih mjesta i dali će najavljeni projekti od 300 milijuna kuna koje najavljuje gradonačelnica Jozić otvoriti koje radno mjesto, pitao je vijećnik HDSSB-a Vladimir Milković. – Mnogi projekti koje pokreće i provodi grad Pleternica direktno otvaraju radna mjesta, kao što je Poduzetnički inkubator, projekt otvaranja Srednje škole, vrtića, knjižnice, a neki kao infrastrukturni projekti posredno otvaraju radna mjesta. Radna mjesta otvaraju se za vrijeme gradnje tih objekata u tvrtkama koje sudjeluju u gradnji i opremanju, a stvaranjem boljih uvjeta poslovanja osigurava se poduzetnicima da otvaraju nova radna mjesta. Tako je potpunim uređenjem Gospodarske zone osigurano otvaranje i poslovanje za desetak tvrtki i stotine radnih mjesta koja se očekuju u budućnosti. Tako će i 15 milijuna eura težak projekt Aglomeracije, osigurati bolje uvjete života u desetak naselja, zaustaviti potrebu odlaska i iseljavanja, a u provođenju projekta zaposliti desetke radnika – odgovorila je gradonačelnica Jozić.
Kako je vijećnik SDP-a Grgić ponovno postavio pitanje isplata vijećničkih naknada koje nisu isplaćene u cijeloj ovoj godini, odgovor gradonačelnice da to nisu prioritetne isplate jer ima puno važnijih projekata koji traže hitno financiranje, te da će biti na redu početkom sljedeće godine, vijećnik HSU-a Zvonko Čorak istakao je da oni nisu vijećnici zbog naknada, nego da im je to čast jer su ih na to mjesto izabrali građani. Čorak je predložio da se onda te naknade i ukinu, da se više to pitanje ne poteže, na što je dobio potporu još nekih vijećnika.