Subota, 30 Studeni 2013 16:29

Forum žena predlaže PROTIV

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA  -

 Forum žena SDP-a GO Pakrac prigodno je obilježio 25. studeni Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.
Ujedinjeni narodi proglasili su 1999. godine 25. studeni Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama kako bi upozorili da je svaka treća žena u svijetu (bila) žrtva nasilja, bilo da je pretučena ili je riječ o seksualnom nasilju.
Nasilje nad ženama događa se u okviru obiteljskog, ali i društvenog života, a manifestira se na različite načine, uključujući seksualno, fizičko ili emocionalno zlostavljanje. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih prava žena.
Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama kontinuirano se upozorava na postojeći društveni problem, kao i na činjenicu da mnogi slučajevi nasilja nad ženama ostaju neregistrirani. Razlozi neprijavljivanja su brojni (strah od počinitelja, dugi sudski procesi, strah da im nitko neće vjerovati, strah da će ih se okriviti za preživljeno iskustvo, u većini slučajeva počinitelji su žrtvi poznate i/ili bliske osobe što dodatno otežava donošenje odluke o prijavi nasilja i dr. ) Svi navedeni mogući razlozi, pridonose činjenici da se npr. seksualno nasilje ubraja u najmanje prijavljivane zločine s najvećom proporcijom tamnih brojki. Kod obiteljskog nasilja na 1 prijavljeno dolazi 10 neprijavljenih slučajeva, dok je kod silovanja tamna brojka još veća i na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih slučajeva.
U Hrvatskoj je svaka treća žena preživjela neki oblik nasilja od sadašnjeg ili bivšeg partnera, svaka druga žena koja se javi za pomoć prijavljuje da joj je partner pretio ubojstvom. Treba istaći da svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena postane žrtvom nasilja.
Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama započinje se provoditi međunarodna kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja završava 10. prosinca na Međunarodni dan ljudskih prava.  - Tim povodom želimo ukazati na rastuću netoleranciju i netrpeljivost spram različitosti u hrvatskome društvu - to su tendencije koje nas zabrinjavaju i kojima se i danas najoštrije suprotstavljamo.
Nasilje prema ženama, kao i nasilje prema pripadnicama i pripadnicima bilo koje manjinske skupine u hrvatskome društvu je neprihvatljivo. Zbog toga smatramo da je referendumska inicijativa usmjerena protiv temeljnih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom Republike Hrvatske, jednakosti, slobode i ravnopravnosti građanki i građana. Socijaldemokratski forum žena SDP-a poziva građanke i građane da izađu na referendum 1. prosinca 2013. godine i izjasne se PROTIV ustavnoga definiranja braka kao zajednice muškarca i žene – istakla je predsjednica Foruma žena SDP-a GO Pakrac Mihajla Pavković.