Četvrtak, 14 Studeni 2013 19:33

Danas branitelji mnogima trn u oku

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

OBILJEŽENA 22. GODIŠNJICA OSNUTKA 123. BRIGADE POŽEGA -

MI BRANITELJI DANAS SMO OMRAŽENI, MNOGIMA TRN U OKU – KAŽE ZAMJENIK ZAPOVJEDNIKA BRIGADE ZDENKO FARKAŠ
POŽEGA – U organizaciji UDVDR podružnice Požeško-slavonske županije, Koordinacije udruga branitelja PSŽ i pokroviteljstvom Požeško-slavonske županije u subotu 9. studenog obilježena je 22. godišnjica osnivanja 123. brigade Požega. Počelo je s polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve smrtno stradale i umrle pripadnike 123. brigade Požega podno spomenika na Trgu 123. brigade u kojem su učestvovali roditelji, supruge, djeca i rodbinaIMG 2529 poginulih branitelja, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zapovjednici i zamjenici zapovjednika 123. brigade kroz nekoliko godina njenog ratnog djelovanja, predstavnici vojske, policije, ureda Državne uprave, delegacija grada Požega, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena županom Alojzom Tomaševićem. Po polaganju vijenaca svi su nazočili svetoj misi u katedrali sv. Terezije Avilske.
Povodom obilježavanja postavljena je i izložba fotografija, napisa i dokumenata od osnivanja brigade pa do ratnih djelovanja u holu Gimnazije, a potom su svi sudionici obilježavanja nazočili prisjećanju na osnutak i ratni put brigade te uz komentar Maria Kalana pogledali prigodan film o brigadi, poginulim pripadnicima i ratnim operacijama koje je brigada prošla.
IMG 2534Nezadovoljan ukupnim odnosom cijelog društva prema braniteljima, zamjenik zapovjednika brigade Zdenko Farkaš je istakao – Mi branitelji smo omraženi, mnogima trn u oku i zato ja neću danas govoriti svoja sjećanja iz devedesetih. Predlažem da svi koji ste bili i vaši koji su bili koji imate sjećanja i ponos, kao i ja, predlažem da se na kratko sjećamo u sebi. Da nahranimo dušu ponosom na te ratne devedesete i na 123. brigadu.
Danas svi prozivaju branitelje zbog privilegija, a naša je privilegija tada bila uzeti pušku u ruku i braniti svoj dom, privilegija naših kod kuće je bila očekivanje da li ćemo se vratiti ili nećemo, istakao je župan Alojz Tomašević. – Ponosan sam što smo zajedno, što vidim divne ljude s kojima se nismo vidjeli godinama. Ovdje ne postoji ni pozicija ni opozicija, nego samo mi,IMG 2552 ovdje postoji veličina i djela koja su postignuta upravo u zajedništvu. Mi smo Hrvatsku obranili, stvorili a na nama je da je kao i 90' zajednički izgradimo – rekao je župan Tomašević.