Četvrtak, 14 Studeni 2013 16:35

Hrvatska poljoprivreda – jučer, danas, sutra

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

JAVNA TRIBINA POLITIČKE AKADEMIJE HNS-a  -

POŽEGA – Za članove HNS-a Požeško-slavonske županije ali i zainteresirane građane, poljoprivrednike i stočare organizirana je u velikoj dvorani HGK javna tribina „Hrvatska poljoprivreda – jučer, danas, sutra“. Tribinu je organizirala Politička akademija HNS-a, Odjela za dodatno obrazovanje iz opće politike, a gost predavač na tribini je bio saborski zastupnik Petar Baranović, član Odbora za poljoprivredu u Hrvatskom saboru.

- HNS kao stranka u saborskom odboru ima četiri člana, a naš politički pristup i složeni tim obuhvaća sve grane poljoprivrede od ribarstva do pčelarstva. Ovo vrijeme smo snimali stanje i duboko smo svjesni da je hrvatski agrar u jako teškoj poziciji, dugi niz godina svi parametri su u silaznoj putanji. Krajnje vrijeme je da se napravi zaokret, te da se na najoptimalniji način iskoriste sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju od EU. Ta sredstva se moraju uložiti u organizaciju poljoprivrednika i njihovu bolju poziciju na tržištu. Hrvatski poljoprivrednik zapravo gospodari samo do trenutka dok baci sjeme u zemlju, od tog trenutka gospodari su kiša i drugi faktori. Onog trenutka kad izvrši žetvu i digne urod sa njive on apsolutno ne gospodari svojom proizvodnjom. Upravo u tom cilju zaštite tržišnog natjecanja mi smo intervenirali jer su na sceni prisutni nekoliko kartela koji potpuno javno i bez imalo kompleksa dogovaraju otkupne cijene poljoprivrednih proizvoda. Oni to rade suprotno zakonu znajući da je hrvatski seljak toliko neorganiziran i toliko loše opremljen te da nema izbora, nego mora prodati svoj proizvod u bescjenje – rekao je Petar Baranović, dodajući da upravo HNS priprema neke prijedloge za poboljšanje tog stanja. Nužno bi bilo i prije bilo kakvog zauzimanja stava i strategije razvoja poljoprivrede utvrditi bilance potreba i mogućnosti proizvodnje poljoprivrednih proizvoda.

- Mi kao stranka nastojat ćemo da se otvori dijalog između proizvođača i politike, da politika dobije saznanje što se događa na terenu, radi planiranja i korekcije poljoprivredne politike. HNS će nastojati da se hrvatske seljake organizirati kao što su organizirani njihovi europske kolege, te da smanje troškove svoga poslovanja, te da povećaju granicu do koje mogu raspolagati sa svojom proizvodnjom, pa i koristiti europsko tržište, tamo gdje je kupac spremniji i više platiti. Za sada oni su jedva opremljeni da svoju pšenicu dovezu do silosa koji nije u njihovim rukama – dodao je Baranović, koji ima bilance mogućnosti i stvarne proizvodnje u ribarstvu, a nije mu jasno zašto se te bilance nisu nikada napravile u agraru.