Subota, 10 Kolovoz 2024 09:18

Inflacija pada, cijena smještaja u domovima raste?! - Drastičan porast u Domu za starije u Požegi

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Ovih dana je pristiglo neugodno iznenađenje za postojeće ali i buduće korisnike smještaja Doma za starije i nemoćne osobe Požega o drastičnom poskupljenju smještaja. Prisjetimo se da je samo prije pola godine županica Antonija Jozić oštro demantirala natpise o poskupljenju smještaja: „u domovima za starije i nemoćne osobe kojima je osnivač Požeško-slavonska županija neće doći do povećanja cijene smještaja od 1. veljače 2024. godine. Danima demantiramo informacije o poskupljenju koje su se našle u medijima“, navela je u siječnju 2024. godine županica Jozić za portal mirovina.hr.

Tada su cijene smještaja u domovima susjednih nam županija porasle za 10-15 posto, dok sada cijene upravo u Domu za starije i nemoćne osobe Požega rastu puno više (prema novoj Odluci smještaj iznosi od 570 eura do 855 eura, sa dosadašnjih 385 eura do 570 eura) te u odnosu na druge županije, smještaj u požeškom Domu postaje osjetno skuplji.

Usporedbe radi, cijena smještaja u Domu za starije i nemoćne osobe Vukovar je od 449,00 eura – 579 eura, u Domu za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod je od 515,74 eura – 702,10 eura, u Domu za starije i nemoćne osobe Vinkovci je od 490 eura – 557 eura, u Domu za starije i nemoćne osobe Osijek, u iznosu od 420 eura – 670 eura, dok u u Domu za starije i nemoćne osobe Požega cijena Doma prema novoj odluci cijena smještaja iznosi od 570 eura do 855 eura (sa dosadašnjih 385 eura do 570 eura). Građani se sa razlogom pitaju kako može doći doći do takvih razlika u cijeni smještaja, odnosno kako druge županije mogu osigurati niže cijene smještaja?

Pogotovo je neshvatljivo obrazloženje da je: „povećanje cijena nužno zbog izuzetno velikog i nepredviđenog rasta cijena u svim segmentima poslovanja Doma, kao što su hrana, higijenske potrepštine, energenti, režijski troškovi i troškovi održavanja ustanove, rashodi za zaposlene, repromaterijali i ostalo. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cijene su u lipnju u odnosu na svibanj – mirovale: usluge su poskupjele za 0,6 posto, a hrana za 0,3 posto; industrijski proizvodi (bez energije) pojeftinili su pak za 0,2 posto, a energija za 1,2 posto. Nadalje, u lipnju je službena godišnja inflacija bila 2,4 posto, najniža u posljednje tri godine.

Stoga u najmanju ruku čudi odluka o poskupljenju cijene smještaja dok inflacija pada, te se dodatno osiromašuje umirovljenike koji ne mogu podmiriti niti troškove smještaja sa prosječnom starosnom mirovinom od 585,88 eura, a koju primaju 520 585 umirovljenika. Očito da Dom za starije i nemoćne osobe Požega nije jedini dom u kojem će doći do poskupljenja, a kojima je osnivač Županija. Očito da je odluka iz siječnja 2024. godine bila popularna kao predizborno rješenje, a da sada slijedi realnost i neke „nove okolnosti“ u kojima trpe umirovljenici - komentira i šalje priopćenje za medije Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica, koji prenosimo na ovim stranicama.