Subota, 03 Kolovoz 2024 09:59

Požeško slavonska županija u „zastoju“ - od 20 hrvatskih županija zauzima 17. mjesto po stupnju razvoja

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Prema vrijednosti indeksa razvijenosti iz 2024. godine, Požeško-slavonska županija se nalazi na 17. mjestu od ukupno 20 županija i Grada Zagreba, i to čak je 7. županija po rangu ispod prosjeka, u najnižoj razvojnoj skupini, s indeksom razvijenosti od 92,9. Primjerice Krapinsko-zagorska i Međimurska županija imaju indeks razvijenosti 101, a Primorsko-goranska županija 104, te Grad Zagreb 120. Indeks razvijenosti uključuje slijedeće pokazatelje: prosječni dohodak po stanovniku, prosječni izvorni prihodi po stanovniku, prosječna stopa nezaposlenosti, opće kretanje stanovništva, stupanj obrazovanosti stanovništva (tercijarno obrazovanje)
i indeks starenja.

Sve slavonske županije su ispodprosječno razvijene, a imamo provedbu 8 godina tzv. Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, gdje nisu stvorena radna mjesta i preduvjeti za ostanak mladih, nego naprotiv iseljeno je sto tisuća stanovnika u zadnjih 8 godina provedbe Projekta. Smanjenje broja stanovnika od 2011-2021 godine je najviše izražen u 4 slavonske županije Vukovarsko srijemska 19,81 %, Brodsko posavska 17,52, Požeško slavonska 17,44 , Virovitičko podravska 16,46. To je stvarni pokazatelj kako se živi u Slavoniji, koja je očito namijenjena nekom drugom, a ne onima koji su se rodili, odrasli i školovali se u njoj. Slavoniju nisu spasili jednakoobrazni projekti, koji ne donose dodatnu vrijednost, a niti je Slavonce itko pitao koji projekti i što im je najpotrebnije.

Čak i započeti vitalni projekti poput rekonstrukcije dionice D-38 sa šest kružnih tokova su zastali, da ne govorimo o potrebi izgradnje požeške zaobilaznice koja ideja je desetljećima u povojima ili „vječno obećanom“ strateškom projektu brza cesta Požega – Staro Petrovo Selo (autocesta A3) . Sve se to odražava na poduzetničke aktivnosti i investicije, koje s lakoćom i takvom nebrigom vladajućih zaobilaze požeški kraj. Nalazimo se u vremenu negativnih demografskih trendova, a razvoj gospodarstva i održivi razvoj uvelike ovisi o adekvatnoj prometnoj mreži, a ulagačima nude brz i kvalitetan spoj s važnim prometnim pravcima u okruženju - navodi u svom priopćenju medijima Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica SDP iz Požeško-slavonske županije.

- Postavila sam upit ministru mora, prometa i infrastrukture, g. Olegu Butkoviću i upozorila na nedovršene radove, te zatražila obrazloženje. Činjenica da i kod projekata u provedbi dolazi do “zastoja”, što uključuje novo administriranje, nove upravne postupke i prolongiranje rokova, što nije utjeha za stanovnike Požeško-slavonske županije koji su sa razlogom nezadovoljni postojećom situacijom. Svjedoci smo redovnih obilazaka premijera i ministara u našu županiju, no nakon obećanja velikih projekata, Požeško-slavonska županija ostaje predvodnica u „zastojima“ i poteškoćama u realizaciji. Ovim putem pozivam HDZ-ove političare, na lokalnom i regionalnom nivou, da se stvarno založe za realizaciju planiranih projekata i završetak postojećih, kako Požeško slavonska županija ne bi i dalje ostala predvodnica u nerazvijenosti i olako danih obećanja - istakla je u svom periopćenju Martina Vlašić Iljkić, saborska zastupnica.