Srijeda, 29 Svibanj 2024 13:05

Konzervativni i većina desnih zastupnika u EU parlamentu opetovano su glasovali protiv prijedloga i amandmana za osiguranje zdravlja građana i zaštite okoliša

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Približavaju se izbori u Europskoj uniji. Građani diljem Europe trebaju shvatiti da njihovi glasovi imaju utjecaj na budućnost Europe, ali i šire. Odluke koje donose članovi Europskog parlamenta izravno utječu na zakonodavstvo Europske unije. 

Kako bi pomogli građanima da odluče kome dati svoj glas, naša krovna organizacija PAN Europe, u suradnji s FoEE, pripremila je Upitnik za kandidate koji se natječu za mjesto u Europskom parlamentu u lipnju 2024. Zamolili smo kandidate da iznesu svoja stajališta o ključnim pitanjima kao što su poljoprivreda, zaštita okoliša, i korištenje pesticida.

Odgovori kandidata se mogu preuzeti na našoj internetskoj stranici.

Na provođenje ovog ispitivanja, potaknuo nas je zabrinjavajući trend: mnogi konzervativni i većina krajnje desnih zastupnika u Europskom parlamentu opetovano su glasovali protiv prijedloga i amandmana osmišljenih da osiguraju zdravlje građana i zaštite naš okoliš. Ovi amandmani uključivali su mjere za:

  • Zaštita ekosustava i biološke raznolikosti: odredbe usmjerene na smanjenje onečišćenja, očuvanje zdravog okoliša i prirodnih staništa te zaštitu biološke raznolikosti.

  • Zaštita voda: odredbe kojima se osigurava čista i sigurna voda za sve građane.

  • Održivi poljoprivredni sustavi: Inicijative za podršku poljoprivrednicima u prijelazu na održivije poljoprivredne prakse.

  • Smanjenje upotrebe pesticida: Nastojanja da se smanji upotreba štetnih pesticida koji prijete ljudskom zdravlju i okolišu.

Glasovi zastupnika imaju stvarne, dalekosežne posljedice koje utječu na kvalitetu našeg zraka, vode, hrane, ekosustava i sveukupnu dobrobit građana EU-a. Protiveći se ovim prijedlozima i amandmanima, mnogi predstavnici konzervativaca i krajnje desnice potkopavaju napore za stvaranje zdravije i održivije Europe.

Objavljivanjem odgovora nadamo se da ćemo glasačima pružiti jasan uvid u stav kandidata o kritičnim pitanjima koja utječu na naš okoliš i zdravlje.