Utorak, 17 Rujan 2013 11:17

SDP: nova vlast se nije snašla

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

ODLUKE GRADSKOG VIJEĆA GRADA POŽEGE IZAZVALE NIZ REAKCIJA -

POŽEGA – Da proračun nije trebalo smanjivati, istakao je na tiskovnoj konferenciji trojac koalicije SDP-HNS, Ivan Čolak, Dijana Tomić Šain i Tamara Puač. Po njihovom mišljenu sve je to zbog toga što se nova vlast nije snašla i nije nastavila lobirati tamo gdje su projekti dogovoreni. Upravo zahvaljujući lobiranju bivšeg gradonačelnika Ronka, ovih dana je završena rekonstrukcija pruge Požega-Velika vrijednosti 22,5 milijuna kuna, a krenula je rekonstrukcija željezničkog pravca Pleternica-Čaglin vrijednosti 70 milijuna kuna. Još neki projekti bi već bili u izvođenju jer su čvrsto dogovoreni, kao Trg sv. Terezije koji je bio dogovoren s ministarstvom, obnova Gradskog muzeja koja je trebala krenuti, rekonstrukcija ulice Jagodnjak, Hrvatskih branitelja i Mlinska koje su dogovorene s ŽUC-om, no za njih više nitko nije lobirao. – Neopravdano su sada u rebalansu skinuti neki kapitalni projekti koji su bili čvrsto dogovoreni. Ne stoji ni tvrdnja da grad nije povukao sredstva iz EU fondova, kada se dio tih projekata upravo financira iz sredstava EU ali preko ministarstava i javnih poduzeća – kaže Čolak, koji smatra da nije došlo do promjene vlasti svi projekti bi već bili u realizaciji.

Čolak negira da je proračun u gubitku 5,8 milijuna kuna, nego samo 376 tisuća kuna, i to stoga što ministarstva još nisu doznačila novac za gradnju zapadnog rotora i opreme za glazbenu školu a čiji troškovi su knjiženi u gradskom knjigovodstvu.

Diana Tomić Šain je ponovila svoju tezu da se sada ne govori o smanjenju naknade za predsjednika Gradskog vijeća, koju je upravo Nino Smolčić u prijašnjem mandatu stalo postavljao. Kako su čak tri člana vijeća ušla u Nadzorni odbor Tekija ona predlaže da tu funkciju obavljaju bez naknade. Ne vjeruje da su smanjenjem plaća zaposlenicima uštedjeli 700 tisuća kuna kad su istovremeno sebi podigli plaću, posebno zamjeniku gradonačelnika koji dužnost obavlja volonterski.

Mijenjanjem statuta Gradskog kazališta i donošenjem odluke da ravnatelj ubuduće može biti osoba samo s jednog godinom staža, a ne tri kao do sada, Tamara Puač tvrdi da je to pogodovanje pri zapošljavanju, i da se njihov klub nije složio s izborom v.d. ravnateljice kazališta.