Nedjelja, 05 Studeni 2023 09:39

Poljoprivredna proizvodnja u ruralnim područjima gotovo na izdisaju

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

Zagreb, 4. studenog - Ministar gospodarstva Davor Filipović, kao i ministar financija Marko Primorac, na pitanja novinara kako komentiraju moguće novo poskupljenje hrane i najavljeno poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda, izjavljuju kako nema razloga za to i kako očekuju daljnji pad cijene hrane u nadolazećem periodu. Ponukani valjda padom cijena pšenice na burzi. Ministri izgleda žive u paralelnom svijetu, ili ne dobivaju točne informacije iz Ministarstva poljoprivrede, ili se naprosto prave ludi.

Moramo informirati ministre da je poljoprivredna proizvodnja u ruralnim područjima gotovo na izdisaju. To govore i podaci Ministarstva poljoprivreda (godišnja izvješća o stanju u poljoprivredi, godišnja i mjesečna izvješća o stočarskoj proizvodnji, količini isporučenog mlijeka i sl.). Čak i situacija na papiru nije dobra, a stvarnost je još i gora.

Najbolji primjer propasti proizvodnje hrane vidi se u činjenici da ljudi sa sela dolaze kupovati hranu u trgovačke centre. Nekada su kupovali samo osnovne namirnice kao što su sol, šećer, ulje i sl., a sada kupuju namirnice koje su do nedavno sami proizvodili: mlijeko, sir, jaja, meso, brašno, povrće.

Što nam to govori? Uništena je poljoprivredna proizvodnja u ruralnim prostorima te smo primorani uvoziti hranu i za selo i za grad. Ovako stvorena inflacija nije klasična inflacija uzrokovana trenutnim nedostatkom hrane, već dugoročna inflacija uzrokovana uništenjem domaće proizvodnje i stvorenom potrebom za uvozom.

Međutim, nas očekuju daljnji problemi u opskrbi hranom koja se bazira na uvozu. Primjerice, proizvodnja svinja u europskih najvećih izvoznika je posljednjih godina u padu zbog brige za okoliš, a procjene govore o smanjenju proizvodnje za 35% što nagovješćuje porast cijene i smanjivanje izvoza u tim zemljama (Njemačka, Španjolska, Danska i dr.). Hrvatska će u tom slučaju doći u nezavidnu situaciju jer će svoju nedovoljnu samodostatnost od nekih 60%, morati nadomjestiti značajno skupljom svinjetinom s tih tržišta. Kako li će onda gospodin premijer ograničiti cijenu svog svinjskog vrata? Slično je i u drugim stočarskim granama.

Poskupljenje hrane sada uzrokuju troškovi transporta, marže, te razne špekulacije koje su i najpogubnije. Naše tržište hrane nema odgovora na špekulativnu inflaciju. U trgovini važi princip ponude i potražnje, ali ukoliko nema značajne ponude vrijede druga pravila: uzmi ili ostavi! Na taj način trgovina hranom u RH uvjetovana je ucjenom.

U ovim uvjetima ne možemo se nadati sniženju cijena hrane. U narednom periodu bit će velika inflacija domaće hrane, a poskupljenje vjerojatno dvoznamenkasto, usprkos projekcijama ministara. Molimo ih da ne zavaravaju narod, apelirali su iz SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu.