Petak, 02 Lipanj 2023 09:11

„Industrija dezinformacija“ zahtijeva našu veću proaktivnost

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

„Integritet izbora je ključna komponenta demokracije i povjerenja građana u političke procese“, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak na današnjoj raspravi o vanjskom upletanju u demokratske procese i integritetu izbora.

Osvrnuvši se na izazove koji prijete integritetu izbora, kao što su dezinformacije, digitalni napadi i politički pritisci, eurozastupnica Glavak rekla je da se integritet izbora i otpornost može ojačati unaprjeđenjem sigurnosti i transparentnosti izbornog procesa.

MEP Suncana Glavak EP plenarna sjednica„To uključuje osiguranje kvalitetnih biračkih registara, pouzdane identifikacije birača, sigurnog prikupljanja i prebrojavanja glasova te stroge kontrole financiranja političkih kampanja“, rekla je eurozastupnica Glavak.

Naglasila je da je važno uložiti napore u obrazovanje građana jer obrazovani građani manje su podložni manipulacijama i dezinformacijama, posebno upozorivši na dvojakost digitalnih platformi koje u europskim izbornim procesima igraju ključnu ulogu, ali i predstavljaju potencijalnu ranjivost. Glavak stoga smatra da je potrebno uspostaviti stroge sigurnosne standarde i zaštititi biračke podatke od neovlaštenog pristupa.

„Ne smijemo dopustiti da europski izbori budu meta vanjskog miješanja ili maniuplacija. 'Industrija dezinformacija' uključuje ozbiljne igrače, nemojmo se zavaravati. Njihova prisutnost je stalna. To nije nikakva kratkoročna prijetnja i zato zahtijeva našu proaktivnost“, zaključila je eurozastupnica Glavak.

Podsjetimo, zastupnica Glavak članica je Posebnog odbora za vanjsko upletanje u sve demokratske procese u Europskoj uniji, uključujući dezinformiranje (ING2), a u završni tekst izvješća o vanjskom upletanju i dezinformiranju uključeno je njezinih 45 amandmana.