Ponedjeljak, 29 Svibanj 2023 13:07

Povodom Dana državnosti RH županica Antonija Jozić primila predstavnike braniteljskih udruga u županiji

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

POŽEGA -  Povodom obilježavanja Dana državnosti RH, skorog Dana branitelja grada Požege i upravo obilježenog Dana OS RH, u Velikoj vijećnici županijske palače županica Antonija Jozić primila je predstavnike Koordinacije udruga branitelja proisteklih iz Domovinskog rata te predsjednike i čelnike braniteljskih udruga koje djeluju na području Požeško-slavonske županije. Sada već tradicionalnom prijemu nazočio je i zamjenik županice Ferdinand Troha.

IMG 3724U svom uvodnom obraćanju županica Jozić je rekla: - Okupili smo se u prigodi jučerašnjeg dana kojeg smo proslavili, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, Dan hrvatske vojske i Dan hrvatske kopnene vojske, ali isto tako i u prigodi jednog velikog državnog praznika, Dana državnosti kojeg obilježavamo 30. svibnja. Na jučerašnji dan prije 32 godine, brojni hrvatski branitelji okupili su se na stadionu nogometnog kluba Zagreb u Kranjčevićevoj odradili prijavak i dali prisegu prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U trenutcima kada se ponovno stvarala i rađala neovisna i suverena Republika Hrvatska. Sutrašnji praznik je dan kad je konstituiran prvi višestranački i demokratski izabran Sabor te 1990. godine, te kad je dr. Franjo Tuđman rekao svoju rečenicu „Prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.“IMG 3718

 

Dakle povratak ondje gdje je hrvatski narod oduvijek pripadao, u zajednicu europskih naroda i od početka ove godine Hrvatska je ponosna članica Schengenskog područja, zajedno s 15 članica Europske unije, čime se ispunio još jedan politički cilj. To je povratak tamo gdje smo oduvijek pripadali.S pozicije županice Požeško-slavonske županije željela bih se zahvaliti svima vama što ste tih 90-ih godina podnijeli veliku žrtvu. Stavili ste sebe na raspolaganje za ostvarenje tisućljetnog sna naroda i izborili veliku pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu, u kojemu je, nažalost krvavo,  izborena Republika Hrvatska. Svima vama majkama, očevima, obiteljima i djeci poginulih hrvatskih branitelja jedno veliko hvala.

IMG 3719

 

Uvijek ću ponavljati da je žrtva koju ste vi dali, zapravo najveća žrtva koja se mogla podnijeti u neovisnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj. Isto tako, svima vama što danas 33 godine nakon te borbe za hrvatsku neovisnost, stojite i dalje na braniku Hrvatske i radite i dalje da sve ono što se događalo, ne padne u zaborav. Prenosite istinu o Domovinskom ratu na mlade generacije, zapravo na neki način sudjelujete u tom razvoju Hrvatske u današnjem vremenu. Nadam se da će Hrvatska postati onakva kakvom ste ju vi sanjali, da možemo u jednom trenutku reći – to je Hrvatska za koju smo se borili.

IMG 3721

 

 

U ime svih predstavnika branitelja obratio se novo imenovani voditelj Koordinacije braniteljskih udurga proisteklih iz Domovinskog rata Tomica Galović: - Smatram da je ovo što ste nas danas počastili u Županijskoj vijećnici velika stvar i na tome se zahvaljujem, a time još jednom pokazujete koliko vodite računa o braniteljima i braniteljskoj populaciji, hvala vam na tome. Ovom se prilikom zahvaljujem i onima koji su se izborili da ponovno ovaj 30. svibnja bude naš Dan državnosti, jer većina nas se sjeća 90. godine i kako smo se tada osjećali, kakav je entuzijazam bio u nama. Tom promjenom je nama svima dato do znanja da i Republika Hrvatska vodi računa o hrvatskim braniteljima, jer to je prvenstveno dan svih Hrvata, ali naročito branitelja.IMG 3720