Nedjelja, 28 Svibanj 2023 08:55

Socijaldemokrati upozorili na problem rastućeg broja nestale djece

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

O problemu nestanka djece a povodom Međunarodnog dana nestale djece priopćenje su poslali iz stranke Socijaldemokrati: - „Nestanak djeteta nikad nije bezazlen, odlazak iz sigurnosti doma ili ustanove kojoj je dijete povjereno na skrb uvijek predstavlja potencijalnu opasnost da postane žrtvom nasilja, iskorištavanja ili drugog kaznenog djela. Razumljivo je da je teško prevenirati bijeg djece u svakoj obitelji, ali postavlja se pitanje zašto se ništa ne radi kada su u pitanju ustanove pod nadležnosti resornog ministarstva?“ – izjavila je zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić povodom Međunarodnog dana nestale djece.

Obilježavanjem ovog dana izražava se podrška za svu nestalu djecu za kojom se još uvijek traga kao i nada da će ona biti zaštićena, a ujedno se obilježava sjećanje na djecu koja, nažalost, nikada nisu pronađena.

Svake godine unutar zemalja Europske unije nestane oko 250 tisuća djece. U Republici Hrvatskoj prošle godine se iz obiteljskog doma udaljilo 283 djece, a zabrinjava podatak da je nad djetetom za vrijeme bijega u 11 slučajeva počinjeno kazneno djelo (u 8 slučaja seksualni delikt). Iz ustanova u kojima su djeca smještena svojevoljno je otišlo 1198 djece. Uvidom u Nacionalnu evidenciju nestalih osoba 1. veljače 2023. utvrđeno je da se kao nestalo vodi 47 djece.

„Već se deset godina apelira na uspostavu protokola za nestalu djecu i tzv. „Amberalert“ sustava, no koliko se čini iz ovih evidencija Ministarstvo unutarnjih poslova nije spremno za suradnju, ne reagira na preporuke i apele civilnog društva ili nisu dovoljno odlučni u namjeri zaštite djece. Uvođenje „Amberalert“ sustava je neophodno s obzirom da smo sada ušli u Schengen i da dijete koje nestane u Hrvatskoj za nekoliko sati može biti na drugom kraju Europe.“ – upozorava Nikolić.

„Amberalert“ je sustav uzbunjivanja za djecu koja su nestala, životno ili zdravstveno ugrožena gdje se automatski prekida TV i radijski program te se dijele informacije da je dijete nestalo, a opis i slika djeteta stavlja se na autobusnim i željezničkim kolodvorima, aerodromima, pa čak i autocestama. Sustav je danas proširen i na moderne tehnologije, postoji aplikacija koja u krugu od 60km automatski šalje notifikacije da se traga za nestalim djetetom. Sustav je pokazao da se u roku od 17h u 89% slučajeva nestalo dijete pronađe.

„Ako pogledamo našu situaciju više nemamo kontrolu granica, stoga je iznimno potrebno da se takav sustav uvede i kod nas. Većina zemalja u EU ga je već uvela, a kod nas će to ostati utopija još duže vrijeme. Očigledno naša djeca nisu toliko vrijedna MUP-u. Kao saborska zastupnica i majka očekujem od svih nadležnih resora da donesu konkretni plan djelovanja aktivnije potrage za djecom, da uvedu „Amberalert“ sustav jer naša je dužnost i obveza zaštiti našu djecu.“ – zaključuje Nikolić.

Socijaldemokrati