Srijeda, 15 Veljača 2023 08:51

Potrebno smanjiti digitalni jaz i digitalnu marginalizaciju žena u EU-u

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

„Uz trenutnu stopu napretka, trebat će do 286 godina da se zatvore praznine u pravnoj zaštiti žena, do 140 godina da se postigne ravnopravna zastupljenost žena na takozvanim pozicijama moći u politici i gospodarstvu te najmanje 40 godina da se postigne jednaka zastupljenost žena i muškaraca u nacionalnim parlamentima“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak na plenarnoj raspravi o prioritetima Unije za 67. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena podsjetivši na prošlogodišnje UN-ovo izvješće.

Središnja tema sjednice bit će izazovi i prilike u postizanju ravnopravnosti i osnaživanju ruralnih žena i djevojaka, kao i inovacije i tehnološke promjene te obrazovanje u digitalnom dobu radi postizanja ravnopravnosti i osnaživanja svih žena, djevojaka i djevojčica. „Podaci UN-a pokazuju da je potrebno pojačati naše napore promicanjem inicijativa koje podržavaju usklađivanje radnog i obiteljskog života, kako bi se prepoznao i preraspodijelio nesrazmjeran udio neplaćenog rada žena koji obuhvaća neformalni rad, neplaćenu skrb i kućanske poslove. Posebno se to odnosi na žene u ruralnim područjima“, poručila je eurozastupnica Glavak.

Upozorila je i da su razlike u mogućnostima učinkovite upotrebe informacijsko-komunikacijske tehnologije dovele do digitalnog jaza i digitalne marginalizacije žena. „Kakva će biti budućnost žena, ovisi o nama. Stoga je vrijeme da djelujemo jer mi smo ti koji donose odluke. Politika u tome mora pomoći“, zaključila je eurozastupnica Glavak.

Europski parlament za ravnopravnost između žena i muškaraca u svim područjima života

Podsjetimo, Europski parlament zalaže se za postizanje ravnopravnosti promicanjem ravnoteže obiteljskog i poslovnog života, smanjenjem jaza u plaćama i mirovinama te provođenjem mjera za borbu protiv siromaštva žena, koje su u većem riziku od života u siromaštvu nego muškarci. Svojim rezolucijama zatražio je bolju integraciju žena u STEM sektor, a takozvanom direktivom „žene u odborima“ cilj je osigurati da najmanje 40 posto neizvršnih direktorskih mjesta ili 33 posto svih direktorskih mjesta zauzima nedovoljno zastupljen spol. Europski parlament je u više navrata tražio snažan fokus na ravnopravnost u politici, promičući jednako sudjelovanje žena u odlučivanju na svim razinama.